середа, 7 вересня 2016 р.

Хто стане наступним «падишахом» Узбекистану?



Після відходу з життя беззмінного президента Узбекистану Іслама Карімова, у всіх громадян країни постає тільки одне питання: «Хто ж прийде на заміну?», і «Чого варто очікувати від нового правителя?».

Варто відзначити той факт, що складно назвати в Центральній Азії більш важливу країну, ніж Узбекистан. І важливість ця, в першу чергу, визначається чисельністю населення — понад 30 мільйонів осіб. Ця цифра практично вдвічі більше, ніж населення Казахстану — першої за площею країни в цьому регіоні.

Протягом чверті століття життя цієї країни визначалася, по суті своїй, волею однієї людини — Іслама Карімова. Смак до влади у Карімова з’явився ще в 1983 році, коли він став міністром фінансів Узбекистану. Розпад СССР Карімов зустрів першим секретарем Центрального комітету Комуністичної партії Узбекистану. З 1990-го року він став іменуватися президентом Узбекистану. На цій же посаді його і наздогнала смерть.

На своєму посту Карімову довелося вирішувати безліч проблем. Варто відзначити, що незважаючи на значні зусилля, Карімову так і не вдалося вирішити багатьох проблем, які виникли з самого початку існування очолюваної ним республіки. Серед них можна назвати: активну ісламізацію населення, радикалізацію молоді, боротьбу кланів, корупцію.

Треба сказати, що останні три проблеми становлять воістину смертельний коктейль для подальшого існування Узбекистану в сучасному його вигляді. При цьому при всьому, Узбекистан має одну з найбільш боєздатних армій серед колишніх совєтських республік Середньої Азії, а спецслужби Узбекистану мають високий рівень підготовки.

Те, за ким будуть силовики, є визначальним фактором у перемозі того чи іншого претендента на пост президента республіки. Найбільше шансів на сьогоднішній день є у нинішнього прем’єр-міністра Шавката Мірзіяєва. Багато експертів пророкують його перемогу. Правда, тільки в тому випадку, якщо він заручиться підтримкою іншого могутнього чиновника — голови Служби національної безпеки Рустама Іноятова.

Ще одним претендентом на вищий політичний пост в країні є Рустам Азімов, який обіймає посаду першого віце-прем’єра. За недавніми чутками, які розповсюдилися в пресі, він був заарештований. Як з’ясувалося незабаром — інформація ця виявилася фейковою.

На церемонії прощання з Ісламом Карімовим перше місце біля нього займав саме Шавкат Мірзіяєв. Поки що обов’язки Президента виконує голова місцевого парламенту Нігматілла Юлдашев.

Специфічною рисою стабільності всіх центрально-азійських країн є вибудовування політичної системи навколо того чи іншого яскравого лідера. Відхід такого лідера неминуче призводить до кардинальної заміни не тільки вищого керівництва, а й керівників регіонів, міст, зміною політичних курсів і так далі.

Трапляється і так, що країна уникає потрясінь. Так сталося в Туркменістані після смерті Сапармурата Ніязова. Він назвав свого наступника — Гурбангули Бердимухамедова, який зумів зберегти стабільність в країні.

Карімов свого наступника не назвав. А це серйозна загроза стабільності не тільки в самому Узбекистані, а й у всьому регіоні. Оскільки внутрішня боротьба у верхах може сильно послабити державу. А цим, в свою чергу, можуть скористатися ісламісти з різних організацій. Свого часу Карімов багатьох з них вислав, багатьох посадив. Якщо керівництво країни не продовжить курс на їхнє придушення, то цілком імовірний варіант перетворення Узбекистану в нову Сирію або Афганістан. У 2005 році саме ісламісти стояли за Андижанським заколотом. 

З огляду на близькість Афганістану, звідки в країну в 90-х проник радикальний іслам, після «зачисток» початку 2000-х багато в бойовики перейшли саме до Афганістану, приєднавшись до терористичних організацій «Аль-Каїда» та Ісламська Держава. Ці люди можуть скористатися смертю Карімова для активізації і спробувати якщо і не прийти до влади, то влаштувати в Узбекистані конфлікт. Тим більше, що цьому сприяє і важка економічна ситуація на постсовєтському просторі, в цілому, і в Узбекистані зокрема.

http://www.global-analityk.com/noviny/%d1%85%d1%82%d0%be-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%83%d0%bf%d0%bd%d0%b8%d0%bc-%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b0%d1%85%d0%be%d0%bc-%d1%83%d0%b7%d0%b1%d0%b5/

Немає коментарів:

Дописати коментар