четвер, 15 вересня 2016 р.

Очільників МЗС Німеччини та Франції повезли на Донбас, щоб показати реальність



Керівники МЗС України, Німеччини та Франції, які сьогодні, 15 вересня, прибули до Краматорська, у офісі ОБСЄ очікував пікет городян.

Активісти, серед яких також були родичі українських військовополонених і ветерани АТО, тримали в руках плакати з написами «Ні особливому статусу», «Ми — Україна», «Краматорськ — це Україна» та ін.

У районі місця зустрічі міністрів закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайера, Франції Жан-Марка Еро та їх українського колеги Павла Клімкіна було вжито безпрецедентних заходів безпеки: кількість охорони мало не перевищувала число пікетувальників.

Однак усе пройшло без інцидентів, бо кортеж гостей пройшов повз пікетувальників без зупинки.

Відзначимо, що напередодні зустрічі в місцевих соціальних мережах з’явився заклик пікетувати захід з тієї причини, що міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро заявив про необхідність надання особливого статусу окупованому Донбасу і запропонував почати цей процес відразу після припинення вогню з боку бойовиків. Тому пікетувальники вийшли до офісу ОБСЄ, щоб заявити свою незгоду з подібними пропозиціями.

По завершенню зустрічі міністрів, до пікетувальників вийшли поспілкуватися міністр іноземних справ Павло Клімкін та перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

Члени української делегації відразу висловили свою незгоду з тим, що їхні іноземні колеги відмовилися вийти для спілкування з пікетувальниками.

В основному Павло Клімкін та Ірина Геращенко говорили про проблеми звільнення українських військовополонених. «Іноді, коли ми обговорюємо цю проблему з колегами, ми навіть говоримо не як міністри, а дуже емоційно, — поділився враженнями Павло Клімкін. — Поки що до наших полонених не допускається навіть «Червоний хрест».

За словами Ірини Геращенко, ситуація, коли з початку року вдалося звільнити лише 12 заручників, — неприпустима, і Україна докладає всіх зусиль для того, щоб додому повернулися всі утримувані в полоні.

Відповідаючи на питання про те, чи правда, що глави іноземних МЗС «привезли від Путіна якусь гарну звістку», Павло Клімкін відповів коротко: «Нічого особливого гості не привезли. Ви вірите в хороші новини від Путіна? Я — не вірю».

Як заявив головний редактор інтернет-видання «Остров» Сергій Гармаш, очільники МЗС Німеччини та Франції у своїх виступах висувають умови, які виконати нереально.

«Ми не знаємо програми їхнього візиту, може їх на передову в Авдіївку повезуть, може вони почують гуркіт цієї стрілянини, хоча малоймовірно, що стріляти будуть, раз їх туди повезли. Чесно кажучи, я не знаю сенсу, це може бути якийсь емоційний крок нашої влади все-таки показати реальність, що відбувається на Донбасі ось цим міністрам. Тому що, коли вони виступають, то створюється враження, що вони живуть в якійсь паралельній реальності, вони висувають такі вимоги, які нездійсненні. І складається враження або вони не зацікавлені у виконанні цих вимог, або вони абсолютно не розуміють, до чого ці вимоги можуть призвести», — зазначив Гармаш.







Немає коментарів:

Дописати коментар