четвер, 29 вересня 2016 р.

Чим загрожує Туреччині інтервенція в Сирію?



Туреччина воює з курдськими сепаратистами вже багато років, однак раніше конфлікт мав скоріше внутрішній характер. Після того як Реджеп Ердоган відправив свою армію в Сирію минулого місяця, він переріс в міжнародний.

Ердоган виправдовує інтервенцію бажанням потіснити Ісламську Державу, проте друга його важлива мета — протистояти посиленню курдів на кордоні з Туреччиною. Анкара побоюється, що сирійські курди можуть створити фактично незалежну державу і надати підтримку турецьким сепаратистам.

Однак втручання створює для Ердогана великі політичні ризики. Зокрема, він вплутує своїх солдатів в затяжну громадянську війну і вбиває клин у відносини з найважливішим союзником по НАТО — США, які вважають сирійських курдів своїми союзниками.

Також війна впливає і на економіку Туреччини. Рейтингове агентство Moody’s Investors Service знизило рейтинг країни до сміттєвого через високі геополітичні ризики.

Відносини з США при цьому стають все більш складними. Ердоган застеріг Вашингтон від надання курдам зброї, що, на його думку, загрожує Туреччині. У той же час Гілларі Клінтон заявила під час президентських дебатів на цьому тижні, що США повинні підтримати «наших арабських і курдських партнерів, щоб мати можливість реально виштовхнути ІД з Ракка».



Немає коментарів:

Дописати коментар