понеділок, 19 вересня 2016 р.

Велика Британія почне вихід з Євросоюзу в лютому 2017 року



Влада Великої Британії планує подати заяву, згідно з 50-ї статтею Лісабонського договору, про вихід країни з Європейського Союзу, в січні-лютому наступного року.

Таку заяву зробив президент Європейської ради Дональд Туск. За його словами, він обговорював цю тему під час візиту в Лондон з прем’єр-міністром Сполученого Королівства Терезою Мей, і вона повідомила йому, що Лондон не встигне розпочати процедуру до кінця року.

«Але дуже ймовірно, що Велика Британія буде готова в січні чи в лютому 2017 року», — пояснив Туск.

Водночас голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Брюссель не вестиме переговорів з Лондоном на шкоду собі.

«Ми прагнемо близьких стосунків із Великою Британією, але водночас ми не допустимо, щоб переговори нашкодили нашим інтересам», — сказав він.

Саміт ЄС у Братиславі вперше проходить без участі Великої Британії.

Нагадаємо, що 23 червня у Великій Британії пройшов референдум, результати якого показали, що більшість британців виступають за вихід з Євросоюзу (52% проти 48%). Після цього лідери Євросоюзу прийняли спільну заяву, в якій закликали владу Великої Британії якомога швидше почати реалізацію рішення про вихід з ЄС.

Згідно зі статтею 50 Лісабонської угоди про Євросоюз, Велика Британія повинна направити формальне звернення в ЄС, після чого почнуться переговори про відокремлення, які не можуть тривати понад два роки.

У серпні ЗМІ повідомляли, що Брюссель не дозволить Британії вийти з ЄС, поки Лондон не поверне 25 млрд євро боргів.

Міністерство фінансів Німеччини вже підготувало план, який передбачає присвоєння Великій Британії статусу асоційованого партнера Євросоюзу після відділення королівства.



Немає коментарів:

Дописати коментар