середу, 28 вересня 2016 р.

Березовець: подальша доля Росії буде визначена вже сьогодні



Сьогодні дуже важливий день, як для Росії, так і для України, оскільки Міжнародна слідча група повинна оприлюднити доповідь по збитому Боїнгу.

Про це на своїй сторінці в Фейсбуці пише Тарас Березовець. За словами відомого політолога, дуже важливий для світового співтовариства сам факт оприлюднення документів, хоча усі вже знають про підсумки розслідування авіакатастрофи на Донбасі влітку 2014 року. Березовець зазначає, що ця доповідь мусить визначити подальшу долю Росії, а також вона має величезне значення і для України. Експерт підкреслив, що два роки тому позиція Євросоюзу щодо конфлікту між Росією і Україною була досить млявою, проте через деякий час багато що змінилося, особливо після того, як на Донбасі розбився пасажирський Боїнг, на борту якого перебували сотні пасажирів.

Тим часом голландський прокурор Фред Вестербеке представив у середу, 28 вересня, сім’ям жертв рейсу MH17 проміжний звіт першого етапу роботи Спільної слідчої групи (Joint Investigation Team, JIT). Варто нагадати, що команда слідчих, яка здійснює кримінальне розслідування трагедії, складається з представників правоохоронних органів Малайзії, України, Нідерландів, Бельгії та Австралії. «У загальних рисах оприлюднений документ підтвердив опубліковані в жовтні 2015 року висновки Ради безпеки Нідерландів (Dutch Safety Board, DSB), який визначив технічні причини аварії малайзійського літака», — йдеться в статті «МН17: за півкроку до істини. Слідчі встановили російські корені «Бука»

«Так, спираючись на опитування свідків, перехоплення розмов бойовиків, дані радарів, відео з соціальних мереж, знімки з супутників, слідчі JIT стверджують: причиною загибелі 298 людей була ракета серії 9М38, випущена з ЗРК «Бук». «ЗРК був встановлений на узвишші розміром 500 на 600 м поблизу селища Первомайське Донецької області. Як зазначено у звіті, це найвище місце в радіусі 5 км. Зазначена територія в липні 2014 року контролювалася проросійськими сепаратистами», — йдеться у звіті.

Істотна відмінність розслідування JIT від звіту DSB не тільки в тому, що в ньому точно вказується місце, звідки була випущена ракета. Наприклад, слідчі голландської Ради безпеки лише вказали на великий район площею 320 кв. км: це територія, обмежена містом Сніжне на півночі і селищами Первомайський та Степанівка на сході й південному сході. У звіті ж Спільної слідчої групи також фіксується маршрут, по якому зенітно-ракетна установка потрапила в Україну з Росії, а після того, як був збитий MH17, повернулася назад.

У проміжному звіті не вказуються підозрювані в скоєнні злочину, хоча і йдеться про те, що до транспортування ЗРК і її управління були причетні близько ста чоловік. «Встановлення їх осіб буде предметом другого етапу розслідування JIT. Як і пошук відповіді на питання, хто дав команду відправити» Бук «і екіпаж» відпускників «в нашу країну і наказав вистрілити ракетою по пасажирському літаку», — йдеться в статті.

Слідство зазначає: той факт, що зенітно-ракетна установка прибула в Україну з Росії і після того, як випустила ракету по MH17, повернулася назад в РФ, може говорити про участь російських солдат в управлінні комплексом. Але, на думку слідчих JIT, те, що ЗРК «Бук» прибув з РФ і потім повернувся назад, не є самодостатнім, щоб висунути звинувачення. Щоб передати справу до суду, потрібно чітко визначити коло підозрюваних, ланцюжок підпорядкування і передачі наказів.

Автори дослідження стверджують, що «Буком», з якого збили літак, скоріше за все, управляли військовослужбовці 2-го батальйону 53-ї зенітно-ракетної бригади армії РФ. Bellingcat зазначає, що до складу стандартного екіпажу «Бука» входять двоє осіб — оператор установки і водій, а також двоє офіцерів — сержант і лейтенант. При цьому рішення про запуск ракети приймає лейтенант.

У свою чергу, Міноборони РФ відповіло на звіт Bellingcat і заперечило причетність російських військових до трагедії MH17.

17 липня 2014 року в Донецькій області поруч з селищем Шахтарськ в зоні бойових дій був збитий Боїнг-777 «Малайзійських авіаліній», що слідував рейсом MH17 «Амстерлам-Куала-Лумпур». Усі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули. 13 жовтня відбулася презентація доповіді Ради безпеки Нідерландів, згідно з якою літак рейсу MH17 був збитий ракетою комплексу «Бук» російського виробництва. У той же час в доповіді не названо відповідальних за запуск цієї ракети.


Немає коментарів:

Дописати коментар