середу, 28 вересня 2016 р.

Панфілов: Путін так і не зрозумів, для чого він сидить в Кремлі



Путін потрапив до Кремля ще 16 років тому, проте досі так і не зрозумів, для чого він там знаходиться. Про це в колонці для «Крим. Реалії» пише Олег Панфілов, професор інституту Іллі в Грузії. За його словами, напевно, в Італії неможливо знайти людину, яка б шкодувала про розпад Римської імперії, або якого-небудь європейця з Македонії, який би згадував про те, як воювали македонські діди і сумував про втрату імперії, створеної тисячі років тому, проте Путін продовжує сумувати і страждати через те, що 25 років тому розпався СССР.

Панфілов зазначає, що він ніколи не вірив російському президенту, хоча той щось і отримав від СССР — наприклад, крихітну квартиру і Запорожець, а також посаду директора в дрезденському будинку культури, однак набагато більше він отримав після того, як потрапив «під крило» Анатолія Собчака. Панфілов зазначає, що нещодавно він наткнувся на знімки двадцятирічної давності, на яких за Собчаком тінню стояв маленький чоловічок. Деякий час по тому, пише професор, цей чоловічок з’явився в Кремлі і тепер називає розпад Союзу «катастрофою».

Нещодавно Путін дуже дивно прокоментував роль Компартії в СССР: «Звертаю увагу на те, що на чолі Совєтського Союзу перебувала тільки Комуністична партія, і не було ніяких інших партій, які б просували в країні руйнівні ідеї, в тому числі і націоналістичного характеру». На думку Панфілова, він так і не зрозумів, що це було — похвала або лайка від Путіна на адресу Компартії. Цікаво, запитує професор, хто підсовує Путіну історичні книги, а також, хто пише йому доповідні записки з викладенням різних подій в історії? Більшість таких заяв від Путіна є помилковими, і багато в це вірять, наприклад студенти, які ніколи не читали книг з історії.

Те, що говорив Путін про демократію на початку своєї кар’єри, — абсолютна брехня, впевнений експерт, і початковою метою президента РФ було відновлення країни на кшталт СССР, і Путін дуже старається, а йому допомагає еліта з колишніх членів Компартії, які тепер називають себе ліберальними демократами. Держдума є лише фасадом, а насправді Держдумою в РФ є 86 відсотків громадян, що обожнюють Путіна. Такого, зазначає Панфілов, не було навіть за часів Совєтського Союзу, і Путін вже не зупиниться, оскільки йому просто необхідно слухняне російське бидло, яке буде ненавидіти Захід.

Експерт упевнений, що Росія вже близька до того стану, в якому перебував СССР в середині вісімдесятих і на початку дев’яностих, і санкції роблять свою роботу, і вони неодмінно призведуть до повної розрухи. Ідеологія «Русскій мір» Росію не врятує, і вона чимось нагадує ленінізм. На руїнах цього ленінізму, зазначає професор, ще якийсь час буде танцювати Російська православна церква, яка замінила пропаганду комуністів, але потім трапиться те, що сталося чверть століття тому, — РФ впаде, і такої перспективи Путін вже не зможе уникнути.




Немає коментарів:

Дописати коментар