пʼятницю, 23 вересня 2016 р.

Три місяці держава не контролюватиме ціни на продукти



Кабінет Міністрів України затвердив пілотний проект скасування державного регулювання цін на продукти харчування.

З 1 жовтня 2016-го по 1 січня 2017 року держава не регулюватиме ціни на продукти харчування, пише Finance.ua.

«У такий спосіб маємо дослідити дієвість цінового регулювання. Далі прийматимемо рішення про його доцільність», — сказав перший віце-прем’єр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів.

Відмова від старих адміністративних практик дозволить зменшити тиск на бізнес, відзначив він.

Нагадаємо, раніше Мінекономрозвитку пропонувало з 15 серпня скасувати державне регулювання цін на соціально значущі продукти харчування. Держрегулювання цін на продукти харчування встановлено постановою Кабінету Міністрів від 25 грудня 1996 року.

Восени через збільшення попиту подорожчають недорогі продукти. Найбільше зростуть в ціні овочі.

Про це розповів директор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко.

«Протягом року нерідко продукти дешевшали. Це відбувалося через те, що їх притримували на складах, сподіваючись продати під кінець сезону дорожче. Але таку стратегію вибрали багато гравців на ринку. Почалися розпродажі, ціни впали. Це яскраво помітно на овочах та фруктах, зокрема, яблуках», — каже Дорошенко.

За його словами, до кінця року продукти подорожчають не менш як на 20%. Восени щонайменше на 7% подорожчають овочі.

«У першому півріччі інфляція була невисока. Ціни збільшаться у другому півріччі. Новий урожай аграрії оцінюватимуть за новим курсом долара і євро. Навіть у кілограмі хліба маємо велику імпортну складову. На подорожчання впливає й те, що уряд відпустив ціни на соціальні продукти у вільне плавання. Торговельні мережі заявили, що підвищать ціни на соціальні продукти», — коментує експерт.

На 5% найближчим часом подорожчає молочна продукція, прогнозує експерт. Найменше збільшаться в ціні хліб та м’ясо.

«Дорожчатимуть недорогі харчі. Через підвищення тарифів люди частіше купуватимуть соціальні продукти. За законами ринку, вищий попит спонукає підвищення ціни», — говорить Олексій Дорошенко.

Нагадаємо, з 15 серпня Кабмін скасував державне регулювання цін на соціальні продукти. Протягом трьох місяців відстежуватимуть, як змінюватиметься вартість товарів. У середині грудня мають ухвалити рішення — поновити чи остаточно скасувати регулювання цін.


Немає коментарів:

Дописати коментар