четвер, 22 вересня 2016 р.

Безвізу не передбачається: в ЄС назвали нову причину затримки



Українці вже встигли звикнути до обіцянок про швидкий безвізовий режим для країни. Нещодавно обіцяли, що це «чудо» відбудеться до листопада. Але сьогодні конкретні, здавалося б, терміни, знову відкладаються. Скасування віз для України і Грузії не буде, поки в ЄС не приймуть необхідні рішення, які регламентують цей процес. А ось коли це, власне, станеться — питання без відповіді.

Поки в Співтоваристві не затвердять нові правила призупинення безвізових режимів з усіма третіми країнами, останнім не варто сподіватися на візову лібералізацію.

Питання прийняття нового механізму призупинення візових режимів знаходиться на порядку денному міжінституційної переговорного процесу за участю Європарламенту, Ради ЄС та Єврокомісії. Однак голосування по цій резолюції не включено до порядку денного чергового пленарного засідання Європарламенту 3-6 жовтня в Страсбурзі.

Отже, сподіватися на безвізовий режим до листопада не доводиться. Наступна сесія законодавчого органу ЄС запланована на кінець жовтня. Крім того, тільки 26 вересня Україну повинні внести в перелік третіх країн, для громадян яких скасовуються візові вимоги. Відповідний проект законодавчої резолюції повинен затвердити комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ.

Категорично проти введення безвізового режиму з Україною Канада. У цій країні вважають, що Україна не відповідає критеріям, які Канада пред’являє до країн, що претендують на безвізовий режим. Причому тут заявили, що політика і торгові відносини ролі не грають. Канада оцінює виключно факти. У місцевому уряді аргументують, що країна і так забезпечує дуже високий рівень сервісу прохачам віз в Україні, тому візовий режим не повинен стати перешкодою отримання вигоди від угоди про вільну торгівлю між країнами.

У липні Президент України Петро Порошенко повідомляв, що Україна і Канада почнуть негайні консультації щодо лібералізації візового режиму між країнами. А в Канаді сьогодні заявляють, що все залежить тільки від України.

Поки в ЄС зволікають зі скасуванням візового режиму, а Канада придивляється, Австралія вирішила спростити цей процес. Президент Петро Порошенко і прем’єр-міністр Австралії Малкольм Тернбулл домовилися опрацювати механізм взаємного спрощення візового режиму між Україною та Австралією. Крім того, прем’єр-міністр Австралії висловив підтримку ідеї суверенітету і територіальної цілісності України.


Варто зазначити, що спрощення візового режиму з Австралією стане знаменною подією, оскільки в 2016 році виповнюється 70 років з моменту першої еміграції з України до Австралії.


Немає коментарів:

Дописати коментар