четвер, 15 вересня 2016 р.

В Естонії стурбовані перспективою втратити повіт на північному сході країни через його русифікацію



Влада Естонії може втратити контроль над повітом на північному сході країни, де переважає російськомовне населення, в разі конфлікту з Росією, стверджують автори доповіді, підписаної радником уряду з психологічного захисту Ільмаром Раагом.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, взимку урядовій комісії з безпеки був представлений секретний аналіз ситуації в Іда-Віруському повіті (Іда-Вірумаа) на північному сході країни, в якому йде мова про «послідовну русифікацію» повіту.

«Якщо ми нічого не зробимо, то ми, по суті, втратимо цей повіт і ризикуємо тим, що в разі конфлікту з Росією ми не зможемо контролювати становище в містах північного сходу», — йдеться в доповіді.

Її автори пишуть, що для виникнення конфлікту може бути досить невеликої мережі, яка складається з приблизно 200 «місцевих терористів».

Приводом для тривоги, на думку доповідачів, може стати неблагополучне соціально-економічне становище. У регіоні: з приблизно 150 тис. місцевих жителів лише п’ята частина — естонці, а у великих містах частка естонців становить лише близько 5%, говориться в повідомленні.

За останні сім років чисельність жителів в повіті скоротилася на 21%, а до 2040 року вона зменшиться ще на чверть. Тут найбільший рівень безробіття (близько 30%) і злочинності.

Мешканці не відчувають спільності з Естонською республікою, знаходяться під впливом інформації з Росії і російського телебачення: тільки 6% вважають, що загроза виходить від східного сусіда, в той час як головного союзника Естонії — США розглядають як загрозу 44%, відзначається в тексті.

Крім того, 60% виступають проти присутності військ НАТО на території країни, гарантом безпеки Естонії вони називають хороші відносини з Росією, і кожен третій вірить, що у Росії є право захищати своїх співвітчизників на території колишнього СССР.



Немає коментарів:

Дописати коментар