пʼятницю, 30 вересня 2016 р.

Сенченко: Порошенко влаштував провокацію проти парламенту



У президента України Петра Порошенка за два роки перебування на цій посаді було достатньо повноважень і важелів, щоб вирішити питання звільнення суддів, які порушили присягу, заявив колишній народний депутат Андрій Сенченко.

У Верховній Раді України сьогодні відбулася «імітація боротьби» за очищення судової системи країни, сказав колишній народний депутат Андрій Сенченко в ефірі «112 Україна».

«Сьогодні відбувалася імітація боротьби за очищення судової влади. Ні в якому разі не боротьба. Я розмовляв вчора з декількома депутатами, з якими у мене були домовлені зустрічі, і уточнював, чи будуть вони на позачерговій сесії. Вони з подивом сказали: та ні, там же прості питання і ніхто не мобілізує депутатів на участь в цій позачерговій сесії. Я при цьому розмовляв з двома депутатами з БПП і з двома депутатами, які входять до груп, які є сателітами БПП. Це дозволяє стверджувати, що Адміністрація Президента розраховувала, що кворуму не буде», — зазначив він.

Сенченко зазначив, що судді, яких звільнили сьогодні, зможуть відновитися: «Багато з тих суддів, які насправді обслуговували режим Януковича, по суті справи, знущалися з активістів на Майдані, — ці судді доведуть, що була порушена процедура, відновляться через Європейський суд з прав людини».

За словами Сенченка, порушення регламенту полягало не тільки в тому, що спікер Верховної Ради Андрій Парубій «по 10 разів ставив все це на голосування», а й в тому, що усім суддям за три доби треба було повідомити. «Якщо вони не з’явилися, то їм потрібно було ще раз довести до відома за три дні. І тільки в цьому випадку через відсутність їх можна було звільняти», — пояснив він.

Екс-нардеп зазначив, що у президента України Петра Порошенка за два роки було достатньо можливостей звільнити суддів, які порушили присягу: «Я все ж претензії в першу чергу адресую Петру Порошенко, який, по суті, проініціювавши на сьогодні цю сесію, влаштував провокацію проти парламенту . У нього за два роки було достатньо повноважень і важелів, якими він управляє, щоб вирішити цю задачу».

Учора нардепи звільнили 29 суддів, які порушили присягу.
Прийняття рішень щодо їх звільнення зайняло у Верховної Ради близько чотирьох з половиною годин через відсутність в сесійній залі великої кількості нардепів.

27 вересня Парубій підписав розпорядження про скликання позачергового пленарного засідання парламенту на 29 вересня.

Перед цим Порошенко звернувся до спікера з проханням провести до 30 вересня позачергове засідання Верховної Ради для звільнення суддів, які порушили присягу.

Заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд 27 вересня пояснила, що згідно зі змінами до Конституції, 30 вересня — останній день, коли парламент зможе звільнити суддів за порушення присяги, потім ця прерогатива перейде до Вищої ради правосуддя.

Вона зазначила, що серед суддів, які повинні бути звільнені, багато тих, хто порушував права людини під час Революції гідності.

Немає коментарів:

Дописати коментар