суботу, 24 вересня 2016 р.

Керрі про зрив Москвою сирійської угоди: Лавров перебуває в «паралельному всесвіті»



Держсекретар США Джон Керрі розкритикував главу МЗС Сєргєя Лаврова на засіданні Радбезу ООН в Нью-Йорку, заявивши про те, що глава зовнішньополітичного відомства РФ немов перебуває в «паралельному всесвіті», говориться в матеріалі ITV-News. Глава Держдепу натякнув російському колезі, що той руйнує будь-які надії США на припинення вогню в Сирії. Така заява була зроблена на тлі звинувачень, висунутих Вашингтоном на адресу Москви в зв’язку з тим, що російські Су-24 сьогодні вночі навмисно знищили гумконвой ООН, в результаті чого загинули понад 20 людей, включаючи директора сирійського Червоного Півмісяця.

«Офіційний представник Міноборони Росії Ігор Конашенков висловив версію про те, що гумконвой загорівся. Вантажівки, продовольство, медикаменти спонтанно загорілися. Хоч хто-небудь тут вірить в це?», — сказав Керрі, виступаючи в середу на засіданні РБ ООН по Сирії, вказавши на те, що є тільки дві країни, чиї літаки піднімалися в повітря в цей день — Сирія і Росія.

«Я слухав мого колегу з Росії і, здається, відчував, ніби ми з ним перебуваємо в паралельних всесвітах», — заявив він, пояснивши, що Лавров говорив про те, щоб сісти за стіл переговорів без «попередніх умов». Він нагадав про те, що провів до цього безліч зустрічей з главою МЗС РФ — дві у Відні, по одній в Мюнхені і в Нью-Йорку, причому за участю міжнародної групи підтримки Сирії, в результаті чого було досягнуто згоди про припинення вогню.

«Це міжнародна угода, — підкреслив Керрі. — Чотири рази ми збиралися. Чотири рази сторони заявляли про те, що «так, ми виконаємо це». І чотири рази це зривалося через дії незалежних сил і спойлерів, які не бажають режиму припинення вогню», — резюмував дипломат.

Така реакція стала наслідком спроб Лаврова зняти відповідальність з Росії за зрив домовленостей щодо Сирії, досягнутих в Женеві 12 вересня. Закликаючи до «ретельного і неупередженого розслідування» трагедії зі знищенням гумконвоя, в якій, як встановив Пентагон, винувато Міноборони РФ — глава МЗС РФ заявив, що домовленості Росії та США, укладені 9 вересня в Женеві, працюватимуть тільки при комплексному підході всіх сторін до цього питання.

Керрі, якого не переконала дана тирада, заявив про те, що атака на вантажівки з гуманітарним вантажем біля Алеппо висловив «глибокі сумніви» в тому, що Росія і Дамаск залишаються прихильними угоді щодо Сирії.

Немає коментарів:

Дописати коментар