пʼятницю, 23 вересня 2016 р.

Тука: В «ДНР» і «ЛНР» не існує Мінських домовленостей — там діють тільки вказівки Кремля



На переговорах в Мінську домовилися про відвід військ і зброї з трьох ділянок на Донбасі. Учасники переговорів заявили, що це тільки початок. Якщо такий досвід буде вдалим, планується повторити відведення військ по всій лінії фронту. Чи буде довгоочікуване перемир’я або це черговий дипломатичний крок? Своїм думку поділився заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

«Важко, дуже важко щось прогнозувати об’єктивно, виходячи з того, що Мінські угоди для бойовиків, як фількіна грамота. Я можу сказати, що ми, тобто наше міністерство, були з перших днів долучені саме до цієї ідеї — зонального розведення військ. Чому обрані ці три пункти? Станиця Луганська, Золоте — там є КПВВ. І Петровське, там проходить пошкоджена зона комунікацій. Я маю на увазі ЛЕПи. Її треба відремонтувати. Українська сторона неодноразово зверталася до так званим «представникам» ОРДЛО з пропозиціями почати ремонтувати і відвести за цими двома пунктами зброю, де розташовані КПВВ», — розповідає Георгій Тука.

За його словами, якщо в Станиці Луганській тільки напівзруйнований міст, по якому люди можуть тільки пішки пересуватися, навіть літнім людям це дуже важко робити, то в Золотому зроблений пункт перетину, який фактично відповідає повним стандартам і з безпеки, і по комфорту, і по швидкості обробки інформації. На жаль, якщо в Станиці Луганській прикордонний перехід функціонував, іноді припиняючи свою роботу через провокаційні обстріли, то перехід в Золотому нам так і не вдалося відкрити. Незважаючи на всі домовленості, які були досягнуті в Мінську. О 9:00 ранку відкрився перехід. З нашого боку люди пішли на протилежну сторону. А там їх зустріли бетон, колючий дріт, автомати Калашникова і кулемети. Через 15 хвилин туди вирушили представники ОБСЄ, щоб з’ясувати взагалі, що відбувається. І вони повернулися з відповіддю — в той час там стояли якісь «козачки». Тобто бойовики не керують повністю всіма цими загонами.

До того ж, підкреслює Тука, ні для кого не секрет, що чимало населених пунктів, за «мінськими протоколами» повинні контролюватися Україною, але реально практично не контролюються. Є населені пункти, які окуповані. Якщо взяти Дебальцеве, наприклад, то воно окуповане, а згідно з Мінськими угодами воно закріплене за Україною.

Може виникнути питання, чому така увага зосереджена саме до цих населених пунктів, які розташовані в «сірій зоні»? Взагалі вздовж лінії розмежування живе чимала кількість людей. Ці люди мають абсолютно такі ж права, як і ми з вами. Вони мають право на медичну допомогу, вони мають право звернутися за юридичною допомогою, за отриманням фінансових послуг... Там величезний перелік. Але це все залишається тільки деклараціями, якщо там не працює державна влада. На жаль, є навіть такі населені пункти, де не тільки дільничного інспектора немає, а навіть і сільського голови. Тобто взагалі повна анархія. І проблема місцевих виборів, про які я виступав і продовжую виступати так само, як і Павло Жебрівський, не вирішить цього питання. На Луганщині в декількох населених пунктах не знайшлося жодного охочого балотуватися на посаду сільського голови, резюмував Георгій Тука.

Немає коментарів:

Дописати коментар