суботу, 17 вересня 2016 р.

Відсутність реформ може відчутно вдарити по державній системі України



Державна система України буде переживати не найкращі часи, проте працюючі громадяни мають шанси на поліпшення рівня життя, а ось набагато складніше стане пільговикам, студентам і пенсіонерам. Про це в блозі пише Кирило Сазонов. На думку політолога, Україна має серйозні проблеми — зношена інфраструктура і багато інших, які можуть закінчитися колапсом. Сазонов вважає, що причиною таких потрясінь стануть реформи, точніше, їх відсутність. Після розвалу СССР українська влада не наважувалася їх проводити, і обмежилися так званими косметичними реформами, оскільки вважала, що жорсткі методи будуть важкими для країни.

Тепер виходить, що приказка про те, що хворобу треба повністю виліковувати, а не підтримувати за допомогою знеболюючих є дуже доречною щодо України. Найважливішим в ситуації, що склалася є те, що ніхто не повинен вірити російській пропаганді, особливо фразам про те, що Європі українці потрібні тільки для миття туалетів. Сазонов зазначає, що, наприклад, в Угорщині зараз відчувається гострий дефіцит фахівців — медиків, програмістів, інженерів, і при цьому угорці пропонують гідну зарплату за українськими мірками.

Що стосується Чехії, то там зараз працюють близько двохсот тисяч українців, і це тільки офіційна статистика. Уряд Чехії всерйоз розглядає питання про те, щоб розширити квоти і дати українцям багато роботи. Мова йде не про нянечок і прибиральниць, а про робітників середнього рівня кваліфікації. При цьому влада вважає, що ці люди повинні отримувати візи за спрощеною формою, як і дозвіл на роботу. Чеські фірми зацікавлені в залученні співробітників з України. Чехія і Угорщина не є лідерами серед європейських країн за кількістю працюючих там українців, пише політолог, і цим лідером як і раніше залишається Польща, де в даний момент працюють два мільйони громадян з України. Також українці трудяться і в країнах Західної Європи.

Якщо робити оптимістичні прогнози, то зараз на 12 мільйонів українських пенсіонерів припадає 10 мільйонів працюючих громадян, також до цієї маси потрібно додати всіх безробітних, а також бюджетників. У підсумку виходить, що тільки десять мільйонів тягнуть всю Україну за рахунок своїх податкових відрахувань, проте, якщо дивитися на все реально, то вони вже майже не тягнуть фінансове навантаження. До цього рівняння, вважає Сазонов, потрібно додати військові витрати, віднімаємо ще податки громадян, які платитимуть їх в Польщі, Угорщині та Чехії.

У України всього два шляхи. У першому варіанті усі мають змиритися з тим, що система повністю вичерпала себе, і що в будь-якому випадку все буде погано. У другому варіанті українці продовжують жити при соціалізмі, держава платить стипендії, гасяться тарифи, зберігається все за бюджетні гроші. І це буде тривати доти, поки все не впаде, а українці в цей час молитимуться про те, щоб в сусідній Росії справи йшли ще гірше, і, щоб агресор не зміг скористатися ситуацією. Інших варіантів немає, упевнений Сазонов, хіба що закрити кордони і не випускати українців з країни, але, знову ж таки, це буде черговою відстрочкою.



Немає коментарів:

Дописати коментар