пʼятницю, 23 вересня 2016 р.

Японія не збирається відмовлятися від усіх чотирьох Курильських островів



 Йдеться про острови Хабомаї, Шикотан, Ітуруп і Кунашир.

Позиція Японії про необхідність повернення їй усіх чотирьох островів південних Курил залишається незмінною. Про це на прес-конференції заявив генеральний секретар уряду країни Есіхіде Суга, коментуючи повідомлення ЗМІ про те, що Токіо може «пожертвувати» двома островами, щоб укласти мирний договір.

Раніше газета «Іоміурі» в передовій статті повідомила, що Японія не вимагатиме від Росії повернення всіх чотирьох островів південних Курил. За даними видання, Токіо згоден обмежитися передачею лише Хабомаї і Шикотану, а дискусію з приводу Ітурупу і Кунаширу японська влада нібито готова була відкласти.

Повернення островів Токіо поставив умовою укладення мирного договору з Росією. Москва наполягає на тому, що Південні Курили увійшли до складу СССР за підсумками Другої світової війни, і російський суверенітет над ними сумніву не підлягає.

Примітно, що напередодні зустрічі з японським прем’єром Сіндзо Абе в інтерв’ю Bloomberg Путін заявив про намір знайти рішення по Курильських островів.

Відсутність мирного договору і угоди щодо Південних Курил залишається каменем спотикання у відносинах двох країн. Після переговорів Путіна і Абе в Сочі експерти висунули припущення, що японці намагаються отримати Курильські острови обхідним шляхом — за допомогою економічного співробітництва з Москвою на спірних територіях.

Колись вони Курильські острови належали Японії та були включені до складу СССР після закінчення Другої світової війни в зв’язку з перемогою над Японією. Відтоді Токіо оскаржує приналежність чотирьох островів.

У 1956 році було підписано спільну декларацію про припинення стану війни між СССР і Японією, але мирний договір так і не був укладений. У документі, затвердженому законодавчими органами двох країн, Совєтський Союз в односторонньому порядку висловив готовність передати сусідові в якості жесту доброї волі Шикотан і Хабомаї, але тільки після підписання мирного договору. Втім, ця пропозиція не була прийнята Японією, яка домагалася ще й отримання Кунашир і Ітурупу.

http://www.global-analityk.com/noviny/%d1%8f%d0%bf%d0%be%d0%bd%d1%96%d1%8f-%d0%bd%d0%b5-%d0%b7%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%94%d1%82%d1%8c%d1%81%d1%8f-%d0%b2%d1%96%d0%b4%d0%bc%d0%be%d0%b2%d0%bb%d1%8f%d1%82%d0%b8%d1%81%d1%8f-%d0%b2%d1%96/

Немає коментарів:

Дописати коментар