четвер, 22 вересня 2016 р.

Євросоюз прийняв заявку на членство від Боснії і Герцеговини



Єврокомісія протягом року визначить, чи відповідає ця країна необхідним критеріям.

Європейський Союз прийняв заявку Боснії і Герцеговини на членство. Рада ЄС у своєму висновку по цій заявці підтвердила, що «майбутнє Західних Балкан — в Європейському Союзі, передає Deutsche Welle. Тепер Єврокомісія визначить, чи відповідає Боснія і Герцеговина критеріям, щоб отримати статус держави-кандидата на членство — цей процес займе близько року, а також встановить, яким критеріям країні треба буде відповідати, щоб добитися повноцінного членства. Єврокомісія, зокрема, оцінить економіку країни, дотримання в ній прав людини та принципів верховенства права, а також інших зобов’язань, які беруть на себе країни-члени.

Прем’єр-міністр Боснії і Герцеговини Денис Звіздіч заявив, що ухвалення Євросоюзом заявки його країни стало «історичним моментом для європейського шляху і європейського майбутнього». «Це дійсно одна з найкращих новин для Боснії і Герцеговини, особливо для молодих людей», — зазначив він.

Нагадаємо, Боснія і Герцеговина подала заявку на членство в ЄС у лютому цього року. Цю заявку багато хто з експертів зустрів скептично, оскільки вони сумнівалися, що ця країна політично і економічно готова до вступу в Євросоюз.

Тим часом лідери країн-членів Європейського Союзу на неформальній зустрічі в Братиславі погодили розробити стратегію відновлення суспільної довіри до Євросоюзу після шоку від Brexit. Єврокомісія і президент Європейської Ради Дональд Туск запропонували так звану «Братиславську дорожню карту», яка містить такі пункти, як міграція та зовнішні кордони, внутрішня і зовнішня безпека, економічний і соціальний розвиток. Детальний план оновлення ЄС повинен бути підготовлений до березня 2017 року. Як заявила на зустрічі канцлер Німеччини Ангела Меркель, Brexit створив «критичну» ситуацію. Таким чином необхідність погодити робочий план виникла не тільки через британський референдум, але й через інші проблеми.

Немає коментарів:

Дописати коментар