суботу, 24 вересня 2016 р.

ІноЗМІ: Допомагати Путіну — це безсовісний вчинок з боку західних компаній



Низька явка на недільних парламентських виборах в Росії, що склала менше 48% від загальної кількості виборців (вона стала найнижчою з 1991 року), серед іншого продемонструвала розчарування населення економічною ситуацією в країні. За даними недавнього соціологічного опитування, 72% росіян вважають, що їхня країна знаходиться в економічній кризі. Російський ВВП і рівень життя населення знижуються два роки поспіль, а уряд країни швидкими темпами витрачає гроші з резервного фонду, щоб заткнути дірки дефіциту в бюджеті.

Через наростаючі скарги на тлі зниження цін на нафту, через економічні санкції, введені Заходом у відповідь на путінське вторгнення в Україну, а також через загальну безгосподарність уряду, який не зумів диверсифікувати і модернізувати економіку, російська влада розпорядилася провести приватизацію частини найцінніших своїх активів. Адже російський президент Путін як і раніше витрачає мільярди на свої військові операції на Україні і в Сирії — а грошей йому дедалі частіше не вистачає.

Серед об’єктів, які підлягають приватизації  — майже п’ята частина нафтової компанії «Роснефть», яку американське Міністерство фінансів включило в свій список санкцій. Кремль сподівається отримати від цієї приватизації приблизно 11 мільярдів доларів. Російський уряд відклав продаж акцій «Башнефть» на суму майже п’ять мільярдів доларів, тому що не вирішив, чи може «Роснефть» брати участь у продажу акцій даної компанії, яка в 2014 році була відібрана державою у олігарха Владіміра Євтушенкова в результаті сумнівного розслідування за фактом відмивання грошей.

Доходи від російської приватизації дадуть путінському режиму додаткові кошти для продовження військової агресії в Україні та Сирії, а також допоможуть зберегти корупцію в країні, яка досягла величезних розмірів. Американський уряд в силах відреагувати на це. Конгрес повинен заборонити фінансовим інститутам брати участь в цьому продажу активів доти, поки Росія не припинить порушувати український суверенітет і територіальну цілісність, і не відмовиться від бомбардувань лікарень і цивільного населення в Сирії. Оскільки «Роснефть» вже піддалася санкціям, покупка її акцій в будь-якому випадку стане порушенням чинного режиму санкції.

Цього року західні країни відмовили банки своїх країн від участі в купівлі російських облігацій в ході емісії на суму три мільярди доларів, що відлякало покупців і підвищило витрати для Москви. У минулому році адміністрація Обами закликала американські компанії відмовитися від участі в Петербурзькому міжнародному економічному форумі.

Але відволікаючись на інші кризи, адміністрація не зуміла втримати політиків і бізнесменів від участі в економічному форумі цього року. У результаті на ньому були присутні голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, італійський прем’єр-міністр Маттео Ренці, Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, а також десятки керівників компаній, що прагнуть повернути ділові відносини з Росією в звичайне русло.

Зростання інтересу до Росії в приватному секторі Європи і США збігається з прагненням корпорацій домогтися скасування введених через Україну санкцій, які, як стверджують бізнесмени, завдають їм шкоди. Вони побоюються, що санкції відкриють двері китайцям, які скористаються слушною нагодою і скуплять бізнес в Росії. З цієї причини Американо-російська ділова рада веде активну лобістську діяльність, виступаючи проти запропонованого в Конгресі проекту закону, який законодавчо оформить санкції проти Росії у зв’язку з подіями в Україні.

Західні країни повинні показати, що санкції не будуть скасовані доти, поки Росія зневажає український суверенітет і територіальну цілісність, а також підтримує режим Асада, проводячи кампанію бомбардувань. Допомагати Путіну — це безсовісний вчинок з боку західних компаній. Але ми не можемо покладатися на сумлінність керівників бізнесу з урахуванням того, що вони наполягають на скасуванні санкцій. Ось чому Конгрес повинен зробити протизаконною участь в російській приватизації, яка, нехай побічно, але допоможе фінансувати кричущі дії Путіна.

Звичайно, було б добре, якби цей приклад наслідували парламенти європейських країн, хоча кроки США в цьому напрямку не повинні ґрунтуватися на синхронних діях Європи. Більш того, екстериторіальна юрисдикція закону про американських санкції, що забороняє участь в російській приватизації, може бути застосована не тільки до американських, але також до європейських і китайських фірм. Їм доведеться серйозно задуматися, перш ніж ризикувати своїми відносинами з США і комерційними можливостями в цій країні. Беручи участь в російській приватизації в порушення американських санкцій, вони позбудуться вигідних можливостей в Сполучених Штатах, створивши ризик для вкладених там інвестицій.

Але американському уряду недостатньо відмовляти бізнес від участі в російській приватизації; така участь треба поставити поза законом. Цей крок зруйнує надії путінського режиму на отримання гостро необхідних грошових коштів від продажу державної власності і подасть сигнал про те, що Захід рішуче налаштований перед лицем триваючої російської агресії. Зараз не час фінансувати зухвалі дії Путіна і повертатися до звичайного стану справ з Росією.

Немає коментарів:

Дописати коментар