пʼятницю, 30 вересня 2016 р.

New York Times: Країна-ізгой Владіміра Путіна



Газета New York Times рідко публікує редакторські колонки від імені всього колективу. Але коли таке відбувається — думку, висловлену ​​в цих текстах часто можна вважати консолідованою позицією Демократичної партії США.

Президент Владімір Путін стрімко перетворює Росію на державу-ізгоя. Як один з п’яти постійних членів Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй його країна поділяє особливу відповідальність за дотримання норм міжнародного права. Однак його поведінка в Україні та Сирії не тільки порушує правила, призначені для просування миру замість конфлікту, а й суперечить нормам звичайної людської порядності.

Ця гірка правда була двічі продемонстрована в середу. Слідча група під керівництвом Нідерландів прийшла до висновку, що зенітно-ракетна система, яка збила літак Malaysia Airlines над Україною в липні 2014 року, вбивши 298 чоловік на борту, була відправлена ​​з Росії сепаратистам, яких підтримує Росія, і повернулася в Росію в ту ж ніч. Тим часом, в Сирії російські та сирійські військові літаки розбомбили дві лікарні в секторі Алеппо в рамках штурму, який загрожує життю ще 250 тис. чоловік у війні, яка вже забрала близько 500 тис. сирійських життів.

Росія дуже старалася покласти провину за катастрофу лайнера на Україну. Але новий звіт, підготовлений прокурорами з Нідерландів, Австралії, Бельгії, Малайзії і України, підтверджує раніше зроблені висновки. Він спирається на строгі стандарти доказів і ретельно документує не тільки розгортання російської ракетної системи, що викликала катастрофу, але і триваюче приховування правди Москвою.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив The Times минулого тижня, що його уряд має намір притягнути до суду як Росію, так і осіб, які випустили ракету.

Деякі західні офіційні особи звинуватили Росію у військових злочинах. Ці звинувачення можуть висуватися по міжнародних каналах, навіть якщо Москва блокує офіційне звернення в Міжнародний кримінальний суд. Слід також подумати про нові санкції проти Росії. Пан Путін, безсумнівно, буде протидіяти будь-яким подібним крокам, використовуючи своє право вето в Раді Безпеки. Але якою б не була відповідь, Сполучені Штати повинні надавати підтримку Україні в діях щодо притягнення винних до відповідальності.


Немає коментарів:

Дописати коментар