пʼятницю, 16 вересня 2016 р.

Саміт в Словаччині загрожує вилитися в грандіозну сварку європейських лідерів



У європейських лідерів навіть немає спільної думки про те, що саме вони будуть обговорювати на саміті в Словаччині, який відкривається в п’ятницю. Наприклад, британський прем’єр Тереза ​​Мей, яка в Братиславу не їде через те, що її співгромадяни проголосували на референдумі за вихід країни з ЄС (Brexit), за словами офіційного представника Даунінг-стріт отримала запевнення від канцлера Німеччини Ангели Меркель, що відносини континентальної Європи зі Сполученим Королівством на словацькому саміті не обговорюватимуться. «Канцлер сказала, що зустріч буде неформальним обговоренням майбутнього ЄС, але не майбутніх відносин Британії з ЄС», — заявив британський представник.

У той же час представники Єврокомісії напередодні зустрічі неофіційно запевняли журналістів, що мова про Brexit в Братиславі буде обов’язково, причому лідери Євросоюзу мають намір виробити програму дій щонайменше до березневого саміту, в тому числі і щодо Великої Британії.

Польща, в свою чергу, не дивлячись на зусилля нинішнього голови Ради ЄС, польського екс-прем’єра Дональда Туска, має намір лобіювати інтереси НАТО, скандалити через міграційну політику Брюсселя і створювати в Братиславі єдиний фронт східно- та центральноєвропейських країн проти їхніх західних партнерів.

Тим часом міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн ще раніше закликав відмовитися від консенсусних рішень з важливих питань майбутнього ЄС, таких, зокрема, як прийняття нових членів або виключення старих. І попутно запропонував вигнати з ЄС Угорщину, яка 2 жовтня проведе референдум про схвалення (а точніше, несхвалення, враховуючи настрої в угорському суспільстві) міграційної політики ЄС.

Однак найбільш гучну заяву в рамках підготовки до неформального зібрання в Братиславі зробив діючий глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. Він повідомив євродепутатам, що має намір запропонувати згадати, нарешті, старий проект створення армії ЄС, замість того, щоб переплачувати за фінансування НАТО. Головна ідея у Юнкера, який відомий, в тому числі, як вельми ефективний лобіст, це навіть не єдина європейська армія, а прийняття загального військового бюджету Євросоюзу. За його словами, недостатня ступінь співробітництва між країнами ЄС у сфері оборони «обходиться Європі в суму від 20 до 100 мільйонів».

Саме це, до речі, вже намагається зробити Болгарія. Її прем’єр Бойко Борисов напередодні братиславського саміту виступив з ультиматумом, вимагаючи від колег по ЄС допомогти його країні з обороною і охороною кордонів, причому негайно. Обіцяні Юнкером додаткові 200 прикордонників і 50 автомобілів його не влаштовують. Він хоче 160 млн євро, причому щоб їх виділили вже в Братиславі, незважаючи на неофіційний характер саміту. Борисов вже заручився підтримкою Угорщини, влада якої, за словами Ассельборна, ось-ось почне «стріляти в біженців».

Угорський прем’єр Віктор Орбан, якого преса називає «першим диктатором ЄС», побувавши напередодні саміту в Болгарії і оглянувши її прикордонні споруди, заявив, зокрема, що якщо вже Брюссель готовий виділити Анкарі три мільярди євро для подолання міграційної кризи, то «крихти» від цієї суми повинні знайтися і для Софії. «Борисов може розраховувати на нас в Братиславі», — пообіцяв Орбан.

Таким чином шанси, що зустріч просто закінчиться гігантським скандалом і утворенням фронди постсоціалістичних держав, які протистоятимуть як Брюсселю, так і Берліну, залишаються досить високими.

http://www.global-analityk.com/noviny/%d1%81%d0%b0%d0%bc%d1%96%d1%82-%d0%b2-%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%87%d1%87%d0%b8%d0%bd%d1%96-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%b6%d1%83%d1%94-%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%81%d1%8f/

Немає коментарів:

Дописати коментар