субота, 15 жовтня 2016 р.

Der Spiegel: Захід не в силах зупинити злочини росіян в Сирії

Заклики західних політиків проводити «антивоєнні протести» перед посольствами Росії за її злочини в Сирії — знак безпорадності і розгубленості, пише Der Spiegel. Захід не здатний вплинути на Москву ні санкціями, ні погрозами міжнародного суду. А прихильники європейського руху за мир взагалі — «найважливіші союзники» Путіна, підкреслює видання.

Віце-канцлер Німеччини Зігмар Габріель закликав проводити «демонстрації біля російських посольств» на знак протесту проти дій Кремля в Сирії, пише журналіст Der Spiegel Крістоф Зюдов. При цьому, щоб «забезпечити баланс», протести повинні проводитися і біля посольства США, додав німецький політик.

Заклик Габріеля підтримала міністр закордонних справ Швеції Маргот Вальстрьом: «Я закликаю кожного, хто проти того, що відбувається в Сирії, вийти на вулицю». У свою чергу, міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон заявив, що він «був би радий бачити демонстрації біля посольства Росії».

Усі ці заклики показують безпорадність і розгубленість Заходу щодо ситуації в Сирії, зазначає Зюдоф. Своєю інтервенцією в Сирію Путін створив факти, і відтоді будь-яка підтримка Заходом сирійської опозиції створює ризик прямої військової конфронтації з Росією. Тому Захід обговорює, як можна побічно нашкодити Росії за її бомбардування. Наприклад, представники ХДС і зелених Норберт Реттген і Катрі Герінг-Еккардт виступають за посилення санкцій проти Москви. Однак приклад України показує, що санкції мають незначний ефект.

Також ознакою слабкості можна назвати і вимогу Франції притягти Росію за військові злочини до Міжнародного суду в Гаазі. Однак ані Росія, ані Сирія не ратифікували Римський статут — юридичну умову Гаазького суду, — так само як і США. Крім того, від моменту порушення справи до початку трибуналу пройдуть роки, відзначає автор матеріалу Der Spiegel.

«У своїй розгубленості західні політики вимагають проводити антивоєнні протести перед посольствами Росії, ніби це може справити враження на Владіміра Путіна», — пише Зюдов. «При цьому не береться до уваги той факт, що європейський рух прихильників миру — це один з найважливіших союзників Москви», — резюмує автор Der Spiegel.






Немає коментарів:

Дописати коментар