середа, 26 жовтня 2016 р.

Одеські чиновники саботують декомунізацію

Нещодавно в українських ЗМІ зявилася інформація про те, що у місті Новгород-Сіверський на Чернігівщині був демонтований останній пам’ятник Леніну в Україні.

Як зазначають, пам’ятник Леніну витримав два з половиною роки після початку масового «Ленінопаду». Місцева влада не поспішала виконувати закон про декомунізацію, однак громадські активісти дотиснули чиновників.
Про те, як виконується закон про декомунізацію в Одесі розповідає голова одеської міської організації ВО «Свобода» Сергій Солтасюк.

«В Одесі на вулиці Мечникова є так звана «стіна чекістів», яка повинна бути давно демонтована, згідно з законом України про декомунізацію, прийнятим ВРУ понад півтора роки тому. На привокзальній площі стоїть пам’ятний камінь на честь більшовицьких військ, які «розгромили війська Центральної Ради».

І все це існує на 26-му році незалежності України.

Одеський залізничний вокзал зустрічає численних гостей такими пам’ятними знаками, як «орден Леніна» та «червона зірка». Це просто ганебне явище.

У центральній частині міста на вул. Канатній 87, прямо перед входом до будівлі Приморського районного військового комісаріату, знаходиться барельєф Георгію Константіновічу Жукову, який казав: «Чєм больше хохлов утопім в Днєпрє, тем мєньше потом надо будет вивозить в Сибірь».

В одному з найбільших парків культури та відпочинку в Одесі пам’ятник Максіму Горькому стоїть навпроти кінотеатру «Москва», що дуже символічно. Як відомо Горький був одним з головних ідеологів Владіміра Лєніна.
Проспект Небесної Сотні ще недавно мав назву проспект маршала Жукова, але завдяки закону України про декомунізацію та небайдужим одеситам, зокрема членам ВО «Свобода», практично усі вулиці були декомунізовані, тобто перейменовані й набули державницького українського змісту. Якщо подивимось уважно, то на проспекті Небесної Сотні ми побачимо великий пам’ятник кривавому кату українського народу Жукову от «благодатних житєлєй Одєси», якому однозначно тут не місце.

Також варто додати, що днями відбулась чергова сесія одеської обласної ради, на якій депутати, в тому числі від ВО «Батьківщина», а також пропрезидентського блоку БПП «Солідарність», фактично висунули ультиматум Україні. Вони вимагають, щоби закон України про декомунізацію в Одеській області не діяв, хоча я наголошую, що Україна — це унітарна держава. Ця заява хіба що політична, вона не має ніякої законної сили.

До речі на пам’ятник Жукову не має жодних документів, тобто він встановлений незаконно. На самому проспекті Небесної Сотні цьому негіднику є меморіальна дошка.

На вулиці Інглезі незадовго до початку Революції Гідності одеські комуняки встановили камінь, на місці якого вони планували відкрити великий пам’ятник Жукову на коні. Їм одного пам’ятника та одного барельєфу виявилося замало.

На площі 10 квітня розташований великий меморіальний комплекс, де на одному з великих каменів ми бачимо «орден Леніна» і «червону зірку», такі самі як на фасаді залізничного вокзалу.

Загалом в Одесі залишається близько 40 об’єктів, які необхідно демонтувати згідно із законом про декомунізацію. Місцева влада саботує виконання цього закону, а центральна влада не звертає на даний факт особливої уваги. Усе це може привести до повторення соціально-патріотичного явища, яке в народі охрестили «Ленінопад», коли наприкінці 2013-го – на початку 2014 року кожного ранку ми дізнавалися із засобів масової інформації про десятки повалених леніних, жукових, дзержинських по всій Україні.

Одеська міська організація ВО «Свобода» подала звернення до одеського міського голови. Ми чекаємо на відповідь і, відповідно, після того думатимемо, що з цим робити надалі».

Більш докладно у відеоролику за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=4HWEfuMLH30&feature=youtu.be  
 
http://www.global-analityk.com/noviny/одеські-чиновники-саботують-декомун/

Немає коментарів:

Дописати коментар