понеділок, 17 жовтня 2016 р.

Азербайджан шукає союзників у разі нападу Росії

Іран і Туреччина допоможуть Азербайджану в разі нападу Росії, вважає азербайджанський експерт і політолог політолог Мубаріз Ахмедоглу.

Згідно з прогнозами оглядача Daily Signal Люка Коффі, Москва може почати діяти за шістьма можливими сценаріями, включаючи вторгнення в Грузію, Молдову, Туркменістан і Азербайджан.

Глава Центру політичних інновацій і технологій, політолог Мубаріз Ахмедоглу не згоден з такою думкою.
«Стаття, опублікована в Daily Signal, спрямована на те, щоб залякати всі постсовєтські країни, крім Вірменії, яку можна назвати частиною Росії», — вважає Ахмедоглу.

За його словами, всі експерти знають, що найстрашніше це війна на теренах СНД. І особливо на Кавказі.
«Навіть якщо війна почнеться в Центральній Азії, а експерти очікують цього, то це стане черговою втратою саме для Росії, а не США чи Китаю. Наприклад, ті ж терористи, які зараз воюють в Афганістані, більше налаштовані антиросійськи. Якщо почнеться війна на Північному Кавказі, то наслідки для Росії будуть плачевними. Це призведе до порушення територіальної цілісності Росії. Певні сили в США це знають, і скористаються цим», — пояснив він Echo.az.

Експерт нагадав про те, що коли американцям і росіянам не вдалося домовитися щодо Сирії, то США тут же нагадали Росії про те, що сирійські процеси можуть відбитися на різних містах РФ.

«У нас є невдоволення щодо Росії, бо президент Росії Путін поки ще не квапить Вірменію в питанні мирного врегулювання карабахського конфлікту і звільнення окупованих територій Азербайджану», — зазначив він.
Крім цього М. Ахмедоглу нагадав про те, що якщо і є невдоволення Баку щодо Москви, то це стосується тільки питання азербайджано—російських відносин.

Що стосується згадки оглядача Люком Коффі можливого вторгнення в Азербайджан, то, на думку глави ЦПІТ, в цьому випадку та ж Туреччина і Іран не залишаться в стороні.

«І Туреччина, і Іран відреагують негайно. Незважаючи на те, що в політиці Ірану часом відчуваються деякі антиазербайджанські елементи, але в цьому випадку Іран виступить проти Росії.

Згідно з аналізом Коффі, «вже протягом багатьох років експерти вважають, що Росія зацікавлена в тому, щоб відправити в зону конфлікту своїх «миротворців» — проти волі Азербайджану. А це дасть їй ще одну стратегічну точку опори на Південному Кавказі».

І якщо так і станеться, то Нагорний Карабах навряд чи взагалі коли—небудь буде повернутий Баку, адже в інтересах Москви зберігати свою військову присутність в регіоні якомога довше. Більш того, це дозволить перешкодити Азербайджану розвинути близькі стосунки з Заходом. Звичайно, не варто забувати про Україну. Кремлю так само вигідно зберігати там «заморожений конфлікт».

А, можливо, в подальшому він захоче перейти до більш агресивних заходів і зв’язати Кримський півострів зі своєю основною територією по суші, захопивши Маріуполь, а за ним, ймовірно, і Одесу. Але все—таки це буде не так вже й просто.

http://www.fort—europe.org/?p=826

Немає коментарів:

Дописати коментар