понеділок, 31 жовтня 2016 р.

Хліб знову дорожчає: експерт пояснив, чому

Ціна на хліб почала зростати. За тиждень нарізний батон і хліб подорожчали на 50 копійок. До Нового року ціна хліба складе 10, 50-11 гривень. Хліб в Україні подорожчає в середньому на 20%.

Такий прогноз робить експерт агропромисловості Денис Марчук. При цьому подорожчають й інші вироби з борошна, включаючи макарони.

«В Україні стає дедалі менше виробників хліба, раніше в кожному регіоні було безліч таких заводів. Зараз їх небагато, ринок монополізується, залишається кілька великих заводів. Але якщо в регіоні працюють 2-3 компанії, з іншої області хліб туди вже не повезуть, — говорить директор української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. — Ми прийшли до того, що виробники хліба пшеницю купують у великих компаній, для дрібних покупців можливості закупити зерно вже просто немає».

При цьому експерт відзначив, що значна частина зерна йде на експорт. Ще одна причина подорожчання — вільні ціни на соціальні продукти.

«Собівартість буханки на рівні 9 гривень, — пояснює приватний виробник Олександр. — Першими ціну підняли приватні виробники. За ними хлібозаводи. Ціна в 11 гривень стане нормою. До чого це призведе? Хліба почнуть купувати менше. Повернуться до обороту четвертинки. При цьому постраждають виробники. Їм доведеться менше випікати. Асортимент впаде, особливо це буде відчутно на дорогих сортах хліба».

http://www.global-analityk.com/noviny/хліб-знову-дорожчає-експерт-пояснив-ч/

Немає коментарів:

Дописати коментар