понеділок, 24 жовтня 2016 р.

Румунія і Болгарія вимагають візових гарантій від Канади

Два балканські країни хочуть гарантій від Канади, що візові вимоги будуть зняті після підписання торгово-економічної угоди між Євросоюзом і Канадою (CETA).

Як повідомляє EUobserver, одне з джерел заявило: «Ми чекаємо, що Канада надасть обом країнам те, що їм потрібно». Йдеться про графік прогресивного скасування віз для румунських і болгарських громадян.
Уряд бельгійської Валлонії відхилив компроміс, запропонований ЄС, щоб подолати опір бельгійського регіону щодо CETA.

Представники країн ЄС провели екстрену нараду в Брюсселі, щоб обговорити уточнену декларацію, запропоновану Європейською комісією у відповідь на стурбованість Валлонії. У дипломатів документ не викликав заперечень.
Однак і він не задовольнив Валлонію. Отже, саміт Євросоюзу не забезпечив прориву щодо угоди між ЄС і Канадою, проте канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що з оптимізмом дивиться на перспективи ратифікації угоди. З нею погоджується і президент Франції Франсуа Олланд.

Як повідомляли ЗМІ, депутати парламенту Валлонії (регіон в Бельгії) не підтримали CETA 14 жовтня. Це голосування несе пряму загрозу загальнонаціональному схваленню угоди, а отже і зриву в цілому. Бельгійська конституція вимагає згоди всіх трьох регіонів країни.

На думку президента Європейської ради Дональда Туска, CETA «може бути нашою останньою угодою про вільну торгівлю», якщо ЄС не зможе «переконати, що вільна торгівля в наших інтересах».

http://www.fort-europe.org/?

Немає коментарів:

Дописати коментар