пʼятниця, 21 жовтня 2016 р.

Данія стане на 100% органічною країною

Уряд Данії заявив про намір стати першою в світі 100%-ю органічною країною. Це буде виражатися у використанні повністю органічних видів палива та продуктів харчування. Для перетворення країни в повністю органічну найближчим часом намічається виділити щонайменше 53 мільйони євро. І це лише перші кроки.

Даний проект буде реалізуватися за двома напрямками. По-перше, Данія вже підписала документ, згідно з яким до 2020 року площа сільськогосподарських угідь повинна бути збільшена вдвічі, і ці землі повинні оброблятися виключно органічними методами; по-друге, уряд буде підтримувати вирощування органічних культур і попит на органічні продукти. У рамках цього плану до 2020 року країна повинна бути на 60% забезпечена екологічно чистими продуктами. Варто зазначити, що на сьогоднішній день Данія вже знаходиться на одному з перших місць по експорту органічних продуктів харчування, і біопродукти складають 8% внутрішнього споживання.

Варто зазначити, що Данія продовжує радувати екологічну енергетику. Використання атомної енергії там суворо заборонено. Теплоелектростанції працюють на «зеленому» біопаливі. Ця країна також є лідером з виробництва вітряної енергії. Копенгаген визнано «найзеленішим» містом на планеті за версією експертів з The Economist Intelligence Unit. І це справедливо. Наприклад, кожен четвертий з десяти його мешканців на роботу їде на велосипеді — так екологічніше, на відміну від авто. А недалеко від найекологічнішого європейського міста нині розташовується найкрупніше еко-село на континенті — Стенлезе.

Данці зробили в галузі екології справжній прорив за останні роки. Для них впровадження альтернативних джерел енергії в побут громадян не порожній звук. Це реальність. Данський уряд серйозно займається «зеленими» проектами, оперативно втілюючи плани в життя. Так і сталося з околицями Копенгагена. Це місце вже зараз стало своєрідним центром паломництва для еко-туристів. Там вони можуть побачити на власні очі, як людська діяльність може поєднуватися з природними ресурсами, не виснажуючи їх і не забруднюючи атмосферу земної кулі.
Основний принцип проектувальників нового проекту екологічного села був такий — використання поновлюваних джерел енергії. Нові розробки в сфері сонячної і вітряної енергетики зробили Стенлезе воістину «зеленим». Витрати навіть цієї, альтернативної енергії, будуть, за словами розробників, мінімальними.

http://www.fort-europe.org/?p

Немає коментарів:

Дописати коментар