пʼятниця, 14 жовтня 2016 р.

Антикорупційний суд в Україні є необхідністю

Антикорупційний суд в Україні є необхідністю, і Венеціанська комісія готова підтримати його створення.

Про це в інтерв’ю заявив президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо.

Він зазначив, що не є прихильником створення спеціалізованих судів, і антикорупційного суду це теж стосується.

«Звичайне судове провадження має підходити для всіх випадків. Але в нинішній Україні — в державі, де корупція має таке поширення — це справді добрий підхід. Я навіть визнаю, що у вас антикорупційний суд є необхідним. І ми готові підтримати його створення», — заявив Букіккіо.

Він нагадав про ситуацію з очищенням суддівського корпусу в Україні — Венеціанська комісія принципово не схвалює сам підхід, коли переважна більшість суддів має бути звільнена, але в особливій ситуації допускає це.

«Ми маємо лишати для країни можливість очистити систему. Адже з корумпованими суддями порушення прав людей буде ще масштабнішим», — зазначив глава «Венеціанки».

Створені в Україні нові органи із боротьби з корупцією — Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура — наразі не довели своєї ефективності, вважають експерти, опитані «Центром сприяння реформ».

«Одна з головних причин такого стану справ — непрофесіоналізм їхнього керівництва і рядових співробітників, пов’язаний з відсутністю досвіду, так і з бажанням «попіаритися», — йдеться в дослідженні, що представив на прес-конференції в четвер в агентстві «Інтерфакс-Україна» керівник дослідницьких програм центру Георгій Чижов.

Експерти вказують, що брак професіоналізму компенсують публічними скандалами і корпоративними війнами навколо НАБУ і САП.

При цьому низка опитаних вважають, що нові органи наразі вичікують і «освоюються», і спочатку практикуються на дрібніших чиновниках, щоб потім перейти на більш серйозний рівень. З іншого боку, на думку одного з експертів, така позиція може бути пов’язана з відсутністю «відмашки згори».

Частина експертів відзначили незавершеність формування антикорупційної інфраструктури та висловилися за необхідність створення Спеціалізованого антикорупційного суду та Державного бюро розслідувань. Водночас двоє експертів вважають недоцільним множити кількість таких органів.

Розповідаючи про боротьбу з корупцією в Україні та нові антикорупційні органи, голова Фонду «Українська політика» Костянтин Бондаренко сказав на прес-конференції, що він дає кілька років на існування НАБУ і САП. «У результаті все прийде до того, що буде оптимізація, ці структури, які дублюють функції одна одну, будуть впорядковані, і через кілька років всі ці функції будуть знову передані Генеральній прокуратурі. Чому їй? Читайте Конституцію і подивіться, яка інституція там прописана, там немає ніяких інших, окрім Генпрокуратури», — вважає він.

Він зазначив, що в бюджеті передбачено 450 млн грн на НАБУ, а на початку вересня бюро відзвітувало, що повернуло до бюджету з корупційних дій 45 млн грн.

У свою чергу Г. Чижов зазначив, що повернення НАБУ якихось суттєвих сум до бюджету в цьому році було неможливим, оскільки жодну зі справ проти «великих корупціонерів» не було передано до суду. «А без судових рішень щось повернути буває дуже важко, особливо якщо ці кошти були виведені за кордон», — наголосив він.

http://www.global-analityk.com/noviny/антикорупційний-суд-в-україні-є-необх/

Немає коментарів:

Дописати коментар