четвер, 27 жовтня 2016 р.

Литва закликала Нідерланди не вирішувати свої внутрішньополітичні справи коштом України

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс закликав депутатів Нідерландів не вирішувати передвиборчі внутрішньополітичні справи за рахунок інтересів України у питанні ратифікації Угоди про асоціацію між Європейським Союзом та Україною.

«25 жовтня у Гаазі глава МЗС Литви відвідав Палату представників Генеральних штатів (нижня палата парламенту) Нідерландів, де він зустрівся з членами комітетів з європейських та закордонних справ, щоб обговорити можливість продовження процесу ратифікації Угоди про асоціацію України та Євросоюзу. Лінкявічюс також зустрівся особисто з представниками парламентських фракцій», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Лінкявічюс відзначив взаємну важливість Угоди про асоціацію як для країн-членів ЄС, так і України. На його переконання, ця угода випробовує єдність та довіру Європейського Союзу. Він нагадав, що вона була ратифікована усіма членами ЄС окрім Нідерландів.

«Ми чули обґрунтування, які викликають у вас стурбованість. Деякі з них можна пояснити та знайти на них відповіді одночасно як в Угоді про асоціацію, так і в законодавстві ЄС», — заявив Лінкявічюс.

Голова МЗС Литви наголосив, що головна мета Угоди про асоціацію полягає у зміцненні зв’язків ЄС з Україною у галузі торгівлі, у допомозі Україні з процесом впровадження реформ у сферах верховенства права та боротьби з корупцією, а також у створенні на основі стандартів ЄС сприятливого середовища для бізнесу, що зміцнило би конкурентоспроможність та потенціал України.

Також, як стверджує литовський міністр, з початком тимчасового застосування Угоди про асоціацію з 1 січня 2016 року торгівля між ЄС та Україною зросла на 11% впродовж першої половини року у порівнянні з цим періодом у 2015 році.

«Експорт ЄС до України зріс на 18%, коли за цей самий період експорт Нідерландів до України зріс на 24%», — наголосив він.

Лінкявічюс, незважаючи на результат квітневого консультативного референдуму про відмову від угоди, закликав уряд та парламент Нідерландів знайти доречне рішення та завершити процес ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС, щоб ця угода повністю набула чинності.
Як вже повідомлялося, 19 жовтня Верховна Рада України закликала Нідерланди завершити ратифікацію Угоди про асоціацію України з Євросоюзом.

Президент України Петро Порошенко був у Нідерландах 20 жовтня і заявив, що з оптимізмом дивиться на майбутнє Угоди про асоціацію, яку, на його думку, врешті-решт ратифікують усі члени ЄС.

25 жовтня до Амстердама прибув з офіційними відвідинами очільник українського МЗС Павло Клімкін.


http://www.fort-europe.org/?p=864

Немає коментарів:

Дописати коментар