вівторок, 25 жовтня 2016 р.

Ізраїльський лобіст повчає Клінтон, як їй слід вести виборчу кампанію

Сайт WikiLeaks продовжує публікацію листів, що надходили на адресу Джона Подести, глави виборчого штабу кандидата в президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон.

Тиждень тому з цього листування стало відомо, що найбільші спонсори Демократичної партії погодилися підтримати Клінтон лише в обмін на гарантії безпеки Ізраїлю.

У понеділок, 24 жовтня, було оприлюднено лист, який прийшов в червні 2015 року від мільярдера Хаїма Сабана — одного з найбільших спонсорів Демократичної партії, який послідовно підтримує державу Ізраїль, відзначає CNSnews.

Сабан настійно рекомендував штабу Клінтон провести чітку межу між позицією Гілларі Клінтон і позицією Барака Обами щодо Ізраїлю, не критикуючи чинного президента США, але підкреслюючи особливо дружнє ставлення кандидата в президенти до єврейської демократичної державі.

У своєму листі Хаїм Сабан відзначав, що підтримка Демократичної партії з боку єврейської громади США помітно знизилася за останні десятиліття: якщо в 1992 році Білла Клінтона підтримували 80% американських євреїв, то в 2012 році Барака Обаму підтримували тільки 69% американських євреїв (хоча в 2008 році, коли він переміг на президентських виборах, його підтримали 78% американських євреїв).

Далі Сабан перераховував кілька пунктів, виконання яких могло б забезпечити Гілларі Клінтон повернення втрачених єврейських голосів: послідовно висловлюватися проти будь-яких проявів антисемітизму і руху BDS («Бойкот, виведення інвестицій, санкції»), постійно говорити про готовність США забезпечити безпеку Ізраїлю і досліджувати, які ще теми можуть бути чутливими для єврейської громади. При цьому зазначалося, що треба особливу увагу слід приділяти не євреям Нью-Йорка або Каліфорнії, а євреям Флориди.

Опубліковано також письмову дискусію між представниками виборчого штабу Демократичної партії, в ході якої, зокрема, пропонувалося в передвиборних промовах згадувати Ізраїль в ряду інших демократичних країн, які ведуть боротьбу з тероризмом. Втім, на початковому етапі виборчої кампанії деякі представники штабу Клінтон говорили про недоцільність згадки Ізраїлю під час зустрічей зі спонсорами і виборцями, якщо мова не йде про зустрічі з єврейськими активістами. Проте, спічрайтер Клінтон запропонував базовий пункт про згадку Ізраїлю в числі союзників США, поряд з «іншими демократіями».

У підсумку, виступаючи в Нью-Йорку в кінці червня 2015 року зі промовою на початку своєї виборчої кампанії, Гілларі Клінтон заявила: «Я зміцнюватиму співробітництво з такими союзниками, як Ізраїль».

На початку липня 2015 року, виступаючи перед виборцями у Нью-Гемпширі, вона докладніше говорила про проблеми Ізраїлю і визнавала, що «ядерна угода» з Іраном не скасовує ані агресивності Тегерана, ані того факту, що Іран залишається головним спонсором тероризму. «Вони продовжать використовувати своїх маріонеток, таких як «Хізбалла» і вони продовжать представляти загрозу існуванню Ізраїлю», — сказала тоді Клінтон. Тоді ж вона заявила, що Вашингтон не повинен припиняти контакти з Москвою, незважаючи на всі існуючі проблеми у відносинах двох країн. «Ми повинні бути розумнішими в тому, як ми поводимося по відношенню до Путіна і його амбіцій. З ним нелегко, але я не думаю, що у нас є альтернатива постійній взаємодії», — говорила Клінтон півтора роки тому.

Відзначимо, що штаб демократів отримав рекомендації Сабана в той час, коли він ініціював широкомасштабну міжнародну кампанію, спрямовану проти антиізраїльського руху BDS.

http://www.global-analityk.com/noviny/ізраїльський-лобіст-повчає-клінтон-я/

Немає коментарів:

Дописати коментар