четвер, 20 жовтня 2016 р.

Відносини США з Туреччиною зіпсувалися, проте Анкара не буде загрозою для Америки

Про розповів Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туреччині (2008-2016) Сергій Корсунський.

«Туреччина — член НАТО, це друга армія в блоці та ключовий союзник на Близькому Сході. Що б не відбувалося в двосторонніх відносинах між Анкарою і Вашингтоном, цей фактор переважує будь-які інші», — вважає дипломат.

Корсунський переконаний, що ані Вашингтон, ані Анкара, ані Брюссель не відступлять від взаємної підтримки. До того ж тертя і гострі дискусії абсолютно не виключені, але така вже природа турецької зовнішньої політики.

«Інформація про переведення ядерної зброї США з Туреччини в Румунію, наскільки мені відомо, не підтверджена. Туреччина для Вашингтона не може стати другим Іраном за таких обставин», — розвіює побоювання експертів про можливий турецько-американський конфлікт Корсунський.

На думку Сергія Корсунського, присутність релігійних чинників в турецькому суспільстві стає все більш очевидною, що може створити загрозу майже столітній зовнішньополітичній традиції держави.
«Важко заперечувати реальні факти і переважна присутність релігійних чинників в турецькому суспільстві і в державі. З іншого боку, я не думаю, що ми коли-небудь почуємо від турецьких лідерів, вони відійшли від заповітів Ататюрка», — каже дипломат.

Туреччина має повне право будувати свою внутрішню політику так, як вважає за потрібне. Адже при цьому не переривається ані діалог з ЄС, ані контакти з ісламським світом, вважає Корсунський.

«Стамбул став в останні роки одним з найбільших центрів проведення міжнародних форумів як гуманітарного, так і економічного характеру. Туреччина робить все можливе, щоб стати реальним мостом між Заходом і Сходом. Ердоган одного разу сказав, що Туреччина — це найзахідніша частина Сходу і сама східна частина Заходу. Він, безсумнівно, дуже хоче, щоб саме на берегах Босфору і сталася зустріч», — підкреслює експерт.

http://www.global-analityk.com/noviny/відносини-сша-з-туреччиною-зіпсували/

Немає коментарів:

Дописати коментар