вівторок, 24 січня 2017 р.

Верховний суд Великої Британії заборонив уряду Мей запускати Brexit без згоди парламенту

Також уряду Британії потрібно провести консультації з представниками Шотландії, Вельсу та Північної Ірландії.

Верховний суд Великої Британії заборонив уряду Терези Мей ініціювати вихід Британії з Євросоюзу без згоди парламенту. Про це повідомляє Independent.

Таким чином, Верховний суд підтримав листопадове рішення суду, який постановив, що уряду для формального запуску переговорів з Брюсселем щодо виходу з ЄС потрібно схвалення парламенту.

Крім того, суд постановив, що для виходу з Євросоюзу владі Великої Британії слід провести консультації з представниками Шотландії, Вельсу та Північної Ірландії.

Йдеться про приведення в дію статті 50 Лісабонського договору, в якій сказано про вихід країни з Євросоюзу.

Варто відзначити, що на слуханнях у Верховному суді не розглядалося питання, виходити Британії з ЄС чи ні. Усі сторони погодились з результатами референдуму 23 червня 2016 року, коли майже 52% громадян, які прийшли на дільниці, проголосували за вихід.

Уряд Терези Мей наполягає, що міністри можуть ініціювати переговори про Brexit згідно з королівською прерогативою — повноваженнями укладати і розривати угоди. Юристи уряду також стверджують, що парламент ухвалив законодавство про референдум, усвідомлюючи, до чого це може призвести, і не вимагав для себе остаточного слова.

Раніше група позивачів на чолі з інвестиційним банкіром Джиною Міллер і перукарем Дейром Душ Сантушем звернулася до Верховного суду Лондона. Їхня позиція полягає в тому, що міністри не мають права змінювати конституційні закони, створені протягом чотирьох десятиліть членства в ЄС, і тому запустити процедуру Brexit повинен саме парламент.
Раніше преса повідомляла, що уряд на випадок програшу готував проект закону, яким парламент дасть кабінету Мей повноваження розпочати процедуру виходу.

Прем’єр-міністр Тереза Мей раніше оголосила, що має намір офіційно повідомити Євросоюзу про вихід Британії і тим самим розпочати процедуру за статтею 50 до кінця березня 2017 року.


Немає коментарів:

Дописати коментар