субота, 21 січня 2017 р.

Трамп зробив перші кроки на посту президента

Новий президент США Дональд Трамп підписав свої перші укази. У першу чергу він направив в Сенат пропозиції щодо призначень на посади в своїй адміністрації, повідомляється на сайті Білого дому.

Крім керівників основних відомств, президент запропонував кандидатури представників США в ООН та інші міжнародні організації, а також послів в Китаї та Ізраїлі.

Сенат уже затвердив нових глав міністерства оборони і внутрішньої безпеки. Пентагон очолить генерал Джеймс Меттіс, який вийшов у відставку в 2013 році. Кандидатуру генерала підтримали 98 сенаторів, тільки один висловився проти. Меттіс — перший кадровий військовослужбовець на чолі Пентагону більш ніж за півстоліття.

Міністром внутрішньої безпеки став Джон Келлі. У 2012 році він очолив Південне командування США з основним завданням перешкодити транспортуванню наркотиків в Південній і Центральній Америці. У січні 2016 року Келлі пішов у відставку, завершивши 45-річну військову службу.

На пост глави ЦРУ Трамп запропонував Майка Помпео. Однак Сенат 88 голосами проти восьми вирішив провести перед його призначенням дебати. Вони відбудуться в понеділок.
Крім того, новий президент підписав указ, яким зобов’язав установи «знизити регулювання» в очікуванні скасування введеної шість років тому системи охорони здоров’я, відомої як Obamacare. У відповідності зі своїми передвиборними обіцянками, Дональд Трамп має намір якомога швидше скасувати проведену попереднім главою держави Бараком Обамою реформу.
Закон був прийнятий в 2010 році тільки демократами, які в той час контролювали Конгрес. Потім республіканці, домігшись більшості в Палаті представників, а згодом і в Сенаті, десятки разів голосували за скасування закону, але не могли подолати вето президента.
Наступного тижня відбудеться перше щотижневе звернення Трампа до нації.

У п’ятницю відбулася інавгурація Трампа. Президент прийняв присягу і вступив на посаду о 12 годині за вашингтонським часом (20:00 мск). В інавгураційній промові Трамп подякував своєму попереднику Обамі й підкреслив, що на цій церемонії не просто передається влада від одного президента іншому або від однієї партії до іншої, але на цій церемонії влада переходить від Вашингтона до простих американців.


Немає коментарів:

Дописати коментар