вівторок, 24 січня 2017 р.

Декомунізація в Україні: історик розвінчав міф про «совковий» схід

Твердження про те, що населення сходу України не підтримує процес декомунізації, не відповідають дійсності.

Про це в інтерв’ю заявив глава Інституту національної пам’яті Володимир Вятрович.
Історик вказав на дані соціологічних опитувань, які показують, що за минулий рік підтримка декомунізації по всій країні становила 52-54%.

«Навіть якщо на сході України і немає понад 50% тих, що підтримують декомунізацію, то там близько 30-35% таких, що підтримують, але ця група найбільша, вона більше групи тих, хто не підтримує, або тих, хто відноситься до цього байдуже. Відповідно, те, що у нас більшість на сході не підтримує декомунізацію, не підтверджується якимось чином. Це певною мірою міф», — пояснив він.

В’ятрович допустив, що процес «більше дратував» на сході та півдні України, оскільки саме там було найбільше об’єктів, що підлягають декомунізації.

«На заході це вже давно відбулося, на початку 90-х років, відповідно, там ця тема вже не була такою обговорюваною. Але на сході та півдні України відбулося більше громадських обговорень та слухань», — заявив він.

Крім того, глава Інституту нацпам’яті повідомив, що в 2016 році було перейменовано понад 1000 вулиць і площ в населених пунктах, 987 самих населених пунктів, серед яких 32 міста, а також демонтовано близько 2500 пам’ятників комуністичним вождям, з яких 1320 пам’ятників Леніну.

Вятрович також зруйнував головний аргумент противників декомунізації щодо витратності процесу.


Немає коментарів:

Дописати коментар