неділя, 29 січня 2017 р.

Прах Олександра Олеся упокоївся на Лук’янівському кладовищі в Києві

На церемонії перепоховання були присутні політичні, громадські та культурні діячі України.
Останки українського письменника Олександра Олеся та його дружини Віри Кандиби було перепоховано на території державного історико-меморіального Лукянівського заповідника в Києві.

До прощання і поховання поета у Володимирському соборі відбулася панахида.
На церемонії були присутні міністр культури Євген Нищук, голова Організації українських націоналістів, перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення Богдан Червак, поет Дмитро Павличко, а також ряд інших політичних, громадських і культурних діячів.

Олесь помер у 1944 році, незабаром після того, як отримав повідомлення про загибель сина Олега Ольжича, і був похований на Ольшанському цвинтарі в Празі (Чехія).

За місце поховання потрібно платити 20 тисяч крон на 10 років. Володимир Михайлишин, який сплачував ренту за могилу Олександра Олеся, нещодавно помер і його поховали там, де була могила українського письменника. Останки письменника та його дружини були ексгумовані та поміщені до депозитарію кладовища.  Кошти на перепоховання Олександра Олеся виділив український уряд.

25 січня в Празі попрощалися з українським поетом Олександром Олесем.
27 січня літак з прахом Олександра Олеся та його дружини прибув в київський аеропорт Бориспіль.

За інформацією Товариства охорони українських поховань, в Чехії є близько 200 могил видатних українців, близько трьох десятків з них в критичному стані і потребують догляду.

http://www.global-analityk.com/noviny/прах-олександра-олеся-упокоївся-на-лу/

Немає коментарів:

Дописати коментар