субота, 28 січня 2017 р.

Ринкевич: Латвія не буде сидіти тихо, як зайчик під ялинкою

«Не дивлячись на те, що в 2017 році не очікується ані кінця світу, ані військового вторгнення в Латвію, у зовнішньо- та внутрішньополітичній сфері країна не може бути слабкою». Таку заяву зробив міністр закордонних справ Едгар Ринкевич на зовнішньополітичних дебатах в Сеймі Латвії.

 «У глобальному світі жодна країна не здатна протистояти викликам поодинці — чи будуть вони пов’язані з гарантією миру і безпеки, боротьбою з тероризмом, потоками міграції або змінами клімату. Ми можемо досягти результатів лише в тісному взаємному співробітництві. Часто ми чуємо, що Латвія повинна тихо сидіти осторонь — як зайчик під ялинкою, поки поруч бродить страшний вовк. Ми вже один раз так робили, поки на час не втратили незалежність своєї країни. Ми не можемо стояти осторонь! Зовнішня політика і голос Латвії щоденно і на кожному кроці повинні бути ще більш помітні і чутні в світі», — вважає глава МЗС.

«І хоча у Латвії багато друзів і союзників, які прийдуть нам на допомогу в скрутну хвилину, однак про економічне зростання, розвиток і безпеку нашої країни ми в першу чергу повинні дбати самі. Міжнародна репутація, конкурентоспроможність, добробут, політична культура і зрілість нашої країни в наших руках. Ані в Брюсселі або столиці якоїсь іншої країни ніхто не винен, що ми не можемо чи не хочемо приймати рішення для подальшого розвитку нашої держави», — підкреслює міністр закордонних справ. За його словами, «в 2017 році Латвія продовжить зміцнювати свою внутрішню і зовнішню безпеку; буде вносити свій внесок у зміцнення єдиного і безпечного Європейського Союзу; підтримувати латвійські підприємства, щоб допомогти в освоєнні нових експортних ринків і залучати іноземні інвестиції; підтримувати тісні зв’язки з нашою діаспорою».

Ким є той «страшний вовк», на якого натякає Ринкевич, ні для кого секретом не є. Додамо, що міністр оборони Раймонд Бергманіс вважає за необхідне «вирішити питання про навчання обороні держави, в тому числі про введення військових занять в старших класах середньої школи». Про це глава Міноборони заявив під час щорічних зовнішньополітичних дебатів. «Необхідність в НАТО зараз більше, ніж коли-небудь, проте Північноатлантичний альянс повинен змінюватися — і змінюється разом з міжнародним середовищем безпеки. Підтримка союзників в останні роки для Латвії особливо важлива, а 2016 рік у цілому був історичним для її безпеки в контексті рішень Уельського і Варшавського самітів НАТО. Ми в Латвії виступаємо за сильний Альянс, який в змозі захистити своїх членів від усіх загроз — і зі сходу, і з півдня», — сказав Бергманіс.

«У минулому році Латвія брала участь в шести міжнародних операціях, в які відправила 73 військовослужбовців. Латвія також вносить вклад в боротьбу з міжнародним тероризмом, беручи участь у міжнародній військовій операції в Іраку проти терористичного угрупування Ісламська Держава. При цьому Латвія продовжує свою участь в різних формуваннях сил швидкого реагування НАТО та ЄС. Оборона держави — в наших руках, і ми самі обираємо своїх стратегічних партнерів. Ми не тільки є частиною найсильнішого в світі військового Альянсу, а й наш головний стратегічний партнер — найсильніший військовий партнер в сьогоднішній міжнародній політиці», — підкреслив Бергманіс. Міністр додав, що «Латвія не зацікавлена ​​в збільшенні армії бюрократів Євросоюзу, але охоче бачила б співпрацю ЄС і НАТО в удосконаленні боєздатності, відбитті гібридних загроз і викликів в кіберпросторі».



Немає коментарів:

Дописати коментар