пʼятниця, 20 січня 2017 р.

Жителі Румунії протестували проти помилування тисяч ув’язнених

У Румунії пройшли акції протесту проти планів уряду помилувати тисячі ув’язнених, в числі яких можуть виявитися впливові прихильники правлячої в країні Соціал-демократичної партії.
Незважаючи на холодну погоду, в Бухаресті біля будівлі уряду зібралися близько трьох тисяч осіб, які скандували: «При демократії злодії сидять в тюрмі».

Згідно з планами уряду, на помилування можуть розраховувати ті ув’язнені, обвинувальний вирок яких не перевищує п’яти років позбавлення волі. Також влада Румунії заявила про намір декриміналізувати правопорушення, пов’язані зі зловживанням владою, якщо збиток бюджету від дій правопорушника не перевищив 200 тисяч румунських леїв (близько 47,5 тисяч доларів).
Як пояснила влада Румунії, такі заходи необхідні для того, щоб вирішити проблему переповнених в’язниць. Однак критики цього рішення уряду вважають, що серед помилуваних можуть виявитися впливові прихильники соціал-демократів, засуджені за перевищення посадових повноважень і корупцію. Якщо це станеться, то буде завдано серйозного удару по боротьбі з корупцією, говорять учасники акцій протесту.

Опозиція раніше розкритикувала ініціатора помилування — прем’єра Соріна Гріндяну. В першу чергу опозиція критикувала намір уряду реалізувати представлений план без проведення обговорення та необхідних консультацій.

Повідомлялося, що в числі помилуваних може виявитися голова Соціал-демократичної партії Румунії Лівіу Драгнев, який в 2016 році був засуджений за підтасовування голосів на виборах, а також медіамагнат Дан Войкулеску, засуджений на 10 років в’язниці за відмивання грошей.


Немає коментарів:

Дописати коментар