пʼятниця, 20 січня 2017 р.

Іспанська поліція затримала небезпечного російського хакера

За даними іспанських правоохоронців, хакерство росіянина завдало збитків на суму 5 млн доларів.

Цивільна гвардія Іспанії підтвердила, що затримала одного з найбільш небезпечних російських хакерів, Станіслава Лісова, затребуваного в судовому порядку Сполученими Штатами Америки.

Про це 20 січня було повідомлено на офіційному сайті іспанських правоохоронців.
Гвардійці зазначили, що арешт здійснили напередодні в аеропорту Ель-Прат, що в Барселоні. Затримання 32-річного громадянина РФ відбулося у співпраці з ФБР на основі міжнародного ордера на арешт.

Так, Лісова звинувачують у розробці, поширенні та використанні, поряд з іншими, шкідливого програмного забезпечення NeverQuest, призначеного для доступу до комп’ютерів людей і фінансових установ з метою крадіжки банківських даних, даних кредитної картки та особистих даних.

За даними іспанських поліцейських, Лісов мав справу з програмою NeverQuest, відомою серед хакерів як «Банківський троян», від 2014 року.

Розслідування, проведене Францією та Німеччиною, розкрило сервери баз даних із вкраденою інформацією про облікові записи фінансових установ із зазначенням, крім усього іншого, залишків на рахунках.

В одному з серверів, орендованих Лісовим, містяться файли з мільйонами облікових даних для доступу до даних, включно з іменами користувачів та паролями.
Використання Лісовим шкідливої програми NeverQuest призвело до фінансових втрат і здійснення фінансових транзакцій без відома клієнтів банків на суму приблизно в 5 млн доларів.

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки наприкінці 2016 року ввели нові санкції проти Росії у зв’язку з кібератаками, які вплинули на процес виборів президента США. У списку санкцій — начальник Головного управління Генштабу ЗС РФ (ГРУ) Ігорь Коробов, його заступники Владімір Алексєєв, Сєргєй Гизунов та Ігорь Костюков, а також хакери Алєксєй Білан та Євгєній Богачов.

Крім того, США видворили 35 російських дипломатів та їхні сім’ї і закрили дві російські дипмісії в Нью-Йорку та Меріленді: росіянам відмовили в доступі до приміщень.




Немає коментарів:

Дописати коментар