субота, 21 січня 2017 р.

Парламент Туреччини схвалив перехід на президентську форму правління

Парламент Туреччини більшістю голосів схвалив пакет змін до Конституції, які передбачають перехід на президентську форму правління, свідчать результати голосування.

За прийняття закону, що складається з 18 статей, проголосували 339 депутатів. Закон буде винесено на референдум, який прийме остаточне рішення.

«Дякую депутатам за виконану роботу, тепер слово за народом», — заявив, звертаючись до парламентарів, прем’єр Туреччини Біна Йилдирим.

Очікується, що президент Туреччини Таїп Ердоган в найближчі дні підпише закон, після чого він буде винесений на референдум, який пройде через 60 днів після публікації тексту закону в офіційному виданні.

Проект змін до Основного Закону, які передбачають введення в Туреччині президентської системи правління замість парламентської, яка існує з моменту утворення Турецької Республіки в 1923 році, внесла в парламент правляча Партія справедливості та розвитку (ПСР).

Поправки, які в разі схвалення на референдумі будуть введені з 2019 року, розширюють повноваження президента. Зокрема, він отримує право видавати укази і призначати міністрів, при цьому посада прем’єр-міністра скасовується. Глава держави може не припиняти членство в партії, як це передбачає чинна норма.

Для винесення конституційних поправок на референдум було необхідно заручитися підтримкою 330 з 550 депутатів парламенту. Депутати від ПСР і ПНР (Партія національного руху), що мають в сумі 355 місць в парламенті, проголосували за референдум, в той час як опозиційні партії — лівоцентристська Народно-республіканська партія (НРП) і прокурдська Партія демократії народів (ПДН) виступили проти, звинувативши президента Туреччини Таїпа Ердогана в прагненні до встановлення одноосібної влади.




Немає коментарів:

Дописати коментар