понеділок, 16 січня 2017 р.

Вимоги МВФ до України: пенсійний вік — підвищити, землю — продати

Для отримання нових траншів від МВФ Україні потрібно підвищити пенсійний вік, скоротити кількість держслужбовців і бюджетників і відкрити земельний ринок.

Про це йдеться в останній версії меморандуму про співпрацю України з МВФ.
Відзначається, що проект меморандуму передбачає 12 структурних маяків, з них сім — нові.
Як наголошується, по-перше Кабінет Міністрів повинен до кінця січня 2017 року прийняти рішення про монетизацію субсидій.

По-друге — пенсійна реформа. Встановлено новий термін — кінець березня 2017 року. Чинний проект меморандуму передбачав прийняття закону про пенсійну реформу до кінця грудня минулого року. Цього не сталося, тому МВФ посилив вимоги.

Передбачається поступове підвищення пенсійного віку: для чоловіків — на чотири місяці щороку, починаючи з липня 2017 року, для жінок — на шість місяців після 2021-го доти, поки для обох пенсійний вік досягне 63 років — у 2027 році.

Також передбачається підвищення робочого стажу до 25 років з січня 2017 року з введенням мінімального страхового стажу на рівні 16 років. Зараз необхідний робочий стаж складає 15 років з поступовим його підвищенням доти, поки він не досягне 35 років в 2036 році.
По-третє — земельна реформа. Новий термін — кінець березня 2017 року. Подати закон про ринок земель в парламент влада зобов’язувалася до кінця вересня минулого року, але не подала.

По-четверте, треба вибрати міжнародну компанію з хорошою діловою репутацією для проведення аудиту «ПриватБанку». Термін — кінець січня 2017 року. Аудитори повинні виявити, чи були допущені порушення у складанні фінансової звітності протягом шести місяців, що передують націоналізації.

По-п’яте, треба вибрати міжнародного аудитора для оцінки виконання акціонерами «ПриватБанку» умов реструктуризації. Термін — кінець червня 2017 року. Компанія повинна оцінити, чи дозволяють умови реструктуризації компенсувати втрати по позиках, виданих пов’язаним особам.

По-шосте — створення єдиного реєстру отримувачів соціальних виплат — до кінця червня 2017 року. Ідея зі створенням реєстру не нова. Його поява необхідна, в тому числі для продовження процесу верифікації соціальних виплат. Поки що далі розмов і точкових починань справа з місця не зрушила.

По-сьоме — створення законодавчого поля для роботи антикорупційних судів. Термін — до кінця червня 2017 року.

До слова, міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings очікує, що четвертий кредитний транш від Міжнародного валютного фонду Україна зможе отримати в першій половині 2017 року.



Немає коментарів:

Дописати коментар