четвер, 26 січня 2017 р.

У 2016 році Велика Британія стала лідером країн G7 за темпами зростання ВВП, незважаючи на Brexit

Економіка Великої Британії за підсумками 2016 року в цілому зросла на 2%, підйом був найнижчим з 2013 року, але при цьому виявився найзначнішим серед країн G7, незважаючи на побоювання, пов’язані з виходом Британії з Європейського Союзу (Brexit).

Темпи зростання сповільнилися в порівнянні з 2,2% в 2015 році і збіглися з прогнозом Міжнародного валютного фонду (МВФ). За оцінками МВФ, економіка США в 2016 році зросла на 1,6%, Німеччини — на 1,7%, Франції і Канади — на 1,3%, Італії та Японії — на 0,9%.

ВВП Великої Британії в четвертому кварталі 2016 року зріс на 0,6% в порівнянні з попередніми трьома місяцями, свідчать дані Національного статистичного управління (ONS). Таким чином, темпи економічного підйому залишилися на рівні третього, а також другого кварталів минулого року.

Підвищення ВВП Великої Британії у жовтні-грудні 2015 року склало 2,2% — також на рівні попереднього кварталу.

Підйом економіки був значною мірою обумовлений поліпшенням ситуації в сфері послуг, на частку якої припадає 80% ВВП, відзначають в ONS.

Експерти з обережністю оцінюють перспективи британської економіки в 2017 році, відзначаючи, що ослаблення фунта стерлінгів в результаті Brexit сприятиме прискоренню інфляції, що, в свою чергу, негативно позначиться на рівні споживчих витрат, пише газета The Wall Street Journal.

У грудні споживчі ціни у Великій Британії виросли на 1,6%, тобто зростали максимальними темпами понад два роки, і, згідно з прогнозом Банку Англії, інфляція перевищить цільовий показник (2%) в 2017 році.

При цьому роздрібні продажі в країні в минулому місяці різко впали. Це вказує на те, що британці починають економити.

Опубліковані в четвер дані є лише першою з трьох оцінок динаміки ВВП Великої Британії і можуть бути переглянуті.


Немає коментарів:

Дописати коментар