четвер, 23 лютого 2017 р.

Парубій і Тимошенко посперечалися через проект постанови про відставку Гройсмана

На засіданні погоджувальної ради спікер Верховної Ради Андрій Парубій та лідер фракції «Батьківщини» Юлія Тимошенко посперечалися через реєстрацію проекту постанови про відставку прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Голова парламенту сказав, що для реєстрації документа потрібні підписи 150 нардепів, Тимошенко ж стверджувала, що це не так.
10 лютого на сайті Верховної Ради був зареєстрований проект постанови про відставку прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Його внесли 12 представників «Батьківщини», а також позафракційний нардеп Дмитро Добродомов. У той же день документ з сайту парламенту видалили. Тимошенко заявляла, що це незаконно, і обіцяла подати в суд.
Вчора Парубій озвучив офіційну позицію: «Постанова може бути зареєстровано за кількістю 150 депутатів, це дало роз’яснення юридичне управління Верховної Ради України».
Лідер «Батьківщини» в свою чергу впевнена, що це — обман.

«У мене в руках постанова про звільнення Арсенія Яценюка, підписана Луценком і Бурбака. Людина звільнялася на підставі двох підписів. Наступне: у мене постанова № 4123, яка зареєстрована і подана одним Міщенком про звільнення Яценюка, і воно ще бовтається у вас на сайті. Тому це обман, що потрібно 150 підписів, тому що 150 підписів потрібно для відставки уряду, а ми вимагаємо, як і в цих двох постановах, відставки прем’єр-міністра».
Питання, що стосуються відставки Кабміну і Прем’єр-міністра, регулюються Конституцією України, Законом «Про Кабінет Міністрів», а також регламентом Верховної Ради.

Так, в законі про Кабмін вказані три можливі причини для відставки уряду: резолюція про недовіру, відставка прем’єра (мається на увазі добровільна відставка) і смерть глави уряду. Оскільки Гройсман живий і не заявляв про намір скласти повноваження, домогтися його усунення з посади можна, тільки прийнявши резолюцію про недовіру уряду.

Відповідно до ст. 87 Конституції, питання про відповідальність Кабміну і резолюцію про недовіру уряду Рада може розглянути або за пропозицією Президента, або за пропозицією третини народних депутатів. У регламенті зазначається, що ініціювати звіт уряду, за результатами розгляду якого депутати можуть прийняти резолюцію, може і голова Верховної Ради.

У згаданому Юлією Тимошенко проекті постанови, який був внесений лідером фракції Блоку Порошенка Юрієм Луценком та керівником фракції «Народного фронту» Максимом Бурбаком, дійсно немає 150 підписів. Але різниця в тому, що Арсеній Яценюк подав у відставку самостійно, і цією постановою Рада лише прийняла її.

У той же час на сайті ВР дійсно був зареєстрований проект постанови позафракційного депутата Сергія Міщенка про відставку Яценюка через те, що робота його уряду була визнана незадовільною. У документі і справді немає підписів третини членів парламенту (наприклад, до аналогічного проекту, який вносив Луценко, додаються скани підписних листів з автографами 159 нардепів), проте його розглядав профільний комітет, і проект досі доступний на сайті парламенту.

Знайти в законодавчих актах вимога про 150 підписах для реєстрації проекту постанови про відставку Прем’єра не вдалося.


Немає коментарів:

Дописати коментар