понеділок, 13 лютого 2017 р.

Південний Азербайджан звернувся до Трампа

Національна організація опору Азербайджану (ANRO) звернулася до президента США Дональда Трампа. Азербайджанці, які проживають в Ірані, просять Трампа не вважати їх іранцями, щоб вони не підпадали під новий міграційний закон, згідно з яким до США заборонено в’їзд громадянам семи країн — Ірану, Ємену, Сомалі, Іраку, Лівії, Сирії та Судану.
Про це аравійському виданню Alweeam повідомив прес-секретар ANRO, активіст Бабек Челебіанлі.

Привітавши Трампа з обранням на пост президента, Челебіанлі поінформував главу держави про те, що він представляє організацію, яка захищає інтереси азербайджанців в Ірані.
«Хотілося б повідомити вам, що іранський режим зайняв наші споконвічні землі за допомогою сили і жорстокості, — йдеться в листі. — Ми, жителі Південного Азербайджану, заявляємо, що Південний Азербайджан — це не Іран. Довгі роки ми проводимо мирну боротьбу за свободу і остаточне звільнення від панування і гноблення іранського режиму. У зв’язку з цим в останні десятиліття багато активістів Південного Азербайджану були змушені покинути рідні місця і шукати притулок в країнах Європи і США.

Ваше недавнє розпорядження про заборону в’їзду до США громадян семи країн негативно вплине на діяльність південних азербайджанців. Від імені ANRO ми щиро закликаємо вас відокремлювати народ Південного Азербайджану від режиму іранських лоялістів.
Я докладаю кілька документів, які ознайомлять вас з Азербайджанським національним рухом в Ірані та з нашою організацією. Ми з нетерпінням чекаємо можливості зустрітися з вами і більш докладно обговорити ситуацію в Ірані, а також наш рух. Ми сподіваємося на співпрацю».

У доданих документах розповідається про історію Південного Азербайджану і створення Національної організації опору.

«Південний Азербайджан і Національний рух Азербайджану охоплюють великий регіон на північному заході Ірану, — пише Челебіанлі Трампу. — Там переважно живуть азербайджанці. Протягом усього минулого тисячоліття більшість правителів, які правили Іраном, були тюрками. Так було до повалення азербайджанської династії Каджарів у 1925 році, після чого перський націоналізм став домінуючим, а арабофобія, антитюркізм і антиісламізм стали основою для формування сучасної іранської держави. Нова влада стала проводити політику ліквідації усієї нефарсидської культурно-історичної спадщини, стираючи все азербайджанське.
Південний Азербайджан, який був найсучаснішим і найрозвиненішим регіоном в імперії протягом багатьох століть, раптово позбавляється свого економічного становища і швидко стає одним з найбідніших. Протягом останніх восьми десятиліть жителі Південного Азербайджану піддавалися економічній, політичній, соціальній та культурній дискримінації і гнобленню.
Національна організація опору Азербайджану була створена в 2006 році. ANRO виступає за економічні, політичні, соціальні, культурні права і свободи жителів Південного Азербайджану. ANRO засуджує всі види насильства, особливо з боку держави.

Ми твердо переконані в тому, що всі необхідні умови для самовизначення азербайджанців в Південному Азербайджані повинні бути виконані, і що самовизначення для нашого народу є законним правом».

Відзначимо, що цей лист викликав бурю обурення в іранських ЗМІ.


Немає коментарів:

Дописати коментар