вівторок, 14 лютого 2017 р.

Японія направила Росії протест через Курили

Японія направила Росії ноту протесту у зв’язку з присвоєнням російським урядом назв п’яти Курильським островам. Про це повідомило агентство Kyodo.

Генеральний секретар японського кабміну Есіхіде Суга заявив, що такий крок викликає глибоке розчарування і суперечить позиції Японії.

При цьому прем’єр Японії сподівається, що інцидент не вплине на переговорний процес Японії та РФ щодо мирного договору по Курилам.

«Саме наявність таких проблем підкреслює важливість вирішення територіального питання», — зазначив Суга.

10 лютого глава російського уряду Дмітрій Мєдвєдєв підписав розпорядження про присвоєння назв.

Нагадаємо, Росія і Японія обговорюють можливість укладення мирного договору між країнами. Лідери двох країн планують проводити спільну господарську діяльність на південних Курильських островах.

Раніше міністр торгівлі, економіки і промисловості Японії Хіросіге Секо виключив можливість співпраці з Росією, яка суперечить санкціям. Путін у свою чергу заявив, що санкції є перешкодою для переговорів з Японією щодо Курил.

Тим часом Південні Курильські острови потрапляють під дію п’ятої статті японо-американського Договору про взаємне співробітництво і гарантії безпеки. Це означає, що в разі їх передачі Японії на островах можуть бути розміщені війська США і озброєння.
Про це повідомляє ТАСС з посиланням на заяву глави МЗС Японії Фуміо Кісіда.
«За договором Японії і США, на всі райони Японії поширюється його п’ята стаття», — сказав міністр, виступаючи на дебатах у бюджетній комісії нижньої палати представників японського парламенту.

Так він відповів на пряме запитання представника опозиційної Демократичної партії Сейдзі Маехари про те, чи буде Договір про взаємне співробітництво і гарантії безпеки діяти на островах в разі їх повернення Росією.

Приводом для обговорення в парламенті стали повідомлення ЗМІ про те, що Токіо може зробити виняток для південної частини Курил в разі її повної або часткової передачі Японії з тим, щоб там не розміщувалися військові об’єкти США.



Немає коментарів:

Дописати коментар