понеділок, 14 листопада 2016 р.

Додон переміг на виборах президента Молдови

Країну очолить політик, який вважає Крим російським.

Глава Партії соціалістів Ігор Додон переміг у другому турі виборів президента Молдови.

Згідно з попередніми даними ЦВК Молдови, після підрахунку 99,47% бюлетенів він отримав 52,57% (понад 834 тисяч голосів). Його суперниця, єдиний кандидат від проєвропейської опозиції і глава Партії дії і солідарності Майя Санду, заручилася підтримкою 47,43% (понад 752 тисяч) виборців.

Решта ще не порахованих голосів (0,53%) тих, хто проголосував на виборчих дільницях в посольствах Молдови в США і Канаді не можуть змінити загальний підсумок виборів, бо підрахувати залишилося менше 17 тисяч бюлетенів.

За даними ЦВК Молдови, в голосуванні взяло участь більше 1,6 млн громадян (понад 53% населення з правом голосу).

За підсумками першого туру виборів, який відбувся наприкінці жовтня, жоден з кандидатів не зміг подолати необхідний для перемоги 50%-й бар’єр. У першому турі Додон набрав 47,98%, Санду — 38,71%.

Останні прямі вибори президента пройшли в Молдові в 1996 році. З 2000 року президента обирав парламент, однак в березні нинішнього року конституційний суд країни постановив повернутися до всенародних президентських виборів. Таке рішення стало відповіддю правлячої коаліції на масові антиурядові протести, які потрясали Молдову в 2015-му і на початку 2016 року.

Ігор Додон тоді був одним з найпомітніших лідерів протесту.

Серед обіцянок Додона — відновити в повному обсязі економічні відносини з Росією, скасувати угоду про асоціацію з Євросоюзом шляхом проведення референдуму і розвивати країну, спираючись на православ’я як «моральний стрижень молдован».

http://www.global-analityk.com/noviny/додон-переміг-на-виборах-президента-м/

Немає коментарів:

Дописати коментар