субота, 19 листопада 2016 р.

Без Росії. Словаччина і Болгарія домовилися побудувати газопровід

Словацька компанія Eustream і болгарська компанія Bulgartransgaz підписали в п’ятницю договір про наміри, який стосується реалізації проекту балканського газового торгового вузла Balkan Gas Hub.

Проект планується в координації з проектом  Eastring.

Ініціатором будівництва виступила словацька компанія Eustream, яку підтримав уряд республіки. Газопровід  повинен проходити по території Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії.

Його річна потужність, згідно з планом, заявлена на початковому етапі в 20 мільярдів кубометрів газу з поступовим збільшенням в два рази.

Довжина складе, в залежності від обраної траси, від 744 до 1015 кілометрів, газ буде йти в обох напрямках. Інвестиційні витрати в першій фазі проекту передбачаються в розмірі від 1,14 до 1,52 мільярда євро.
Наразі компанія готує разом з партнерами з Болгарії, Румунії та Угорщини документи для звернення з проханням про грант Єврокомісії на підготовку проекту реалізації газопроводу Eastring.

«Ми домовилися, що спільні аналізи та технічні рішення проекту Balkan Gas Hub будуть тісно координовані з проектом Eastring. Я розглядаю це як підтвердження стратегічного партнерства обох компаній при реалізації цих проектів, які посилюють безпеку поставок газу в регіоні Центральної і Південно-Східної Європи», — заявив гендиректор компанії Eustream Ростислав Нюковіч.

В Центральній і Східній Європі Росія має проект OPAL, протяжність якого 470 км. Він дозволяє транспортувати газ від німецької частини узбережжя Балтійського моря до кордону з Чехією і таким чином з’єднує газопровід Nord Stream з споживачами російського блакитного палива в Центральній і Східній Європі, оминаючи Україну. На сьогоднішній день 50 відсотків потужностей газопроводу, пропускна здатність якого становить 36 млрд кубічних метрів на рік, не використовується за рішенням Єврокомісії, оскільки ЄС хотів би перешкодити жорсткому контролю над газотранспортними системами з боку постачальників газу.

http://www.fort-europe.org/?p=950

Немає коментарів:

Дописати коментар