пʼятниця, 25 листопада 2016 р.

Злочин і покарання: в СБУ дали пораду завербованим Кремлем бійцям ЗСУ

Завербовані російськими спецслужбами українські військові звільняються від кримінальної відповідальності в разі, якщо вони довели це до відома правоохоронців.

Про це на брифінгу заявив керівник апарату глави Служби безпеки України Олександр Ткачук, повідомляє в Twitter прес-служба відомства.

Він нагадав, що силове відомство гарантує конфіденційність і справедливий розгляд таких звернень.

«Згідно з Кримінальним Кодексом України, завербована іноземною спецслужбою особа, яка повідомила про це правоохоронцям, звільняється від кримінальної відповідальності», — сказав Ткачук.

За його словами, спецслужби Кремля проявляють інтерес не тільки до директив і бойових розпоряджень українського командування щодо застосування сил АТО.

Росіяни намагаються вивідати «результати і подробиці заходів мобілізації; бойовий чисельний склад військових частин України, їх озброєння і місця дислокації, а також деталі військової і військово-технічної допомоги Збройним Силам України з боку окремих країн НАТО».
План по дестабілізації ситуації в Україні, незалежно від того, чи був він справжнім чи ні, мав на меті перевірити ефективність українських спецслужб; подібні спецоперації розробляються «з перспективою», тому цю тему не слід знімати з порядку денного.

Таку думку висловив екс-глава Служби безпеки України Ігор Калінін.

«Якщо припустити, що так звані листи Суркова є справжніми, то без сумніву треба працювати далі з протидії в цьому напрямку, тому що такі спецоперації розробляються з перспективою. Як правило, на їх реалізацію відводиться не один місяць, а, може бути, навіть не один рік, тому з порядку денного це питання знімати не варто, треба працювати далі, — переконаний він.
На думку Калініна, якщо «листи Суркова» — фейк, то ця дезінформація Росії могла бути поширена з метою «перевірити, як відреагують спецслужби, правоохоронні органи, уряд України на ці заходи».

У цьому контексті екс-глава СБУ зауважив, що «рівень Суркова і рівень секретності даної інформації», а також той факт, що «вона гуляє по мережах», наводять на думку про фейк.
Відповідаючи на питання про те, здали українські спецслужби цей «іспит», Калінін сказав: «Якість роботи оцінюється після того, як вона зроблена». Разом з тим він зауважив, що, «оскільки нічого серйозного не сталося, то треба віддати належне нашим спецслужбам, що вони не допустили реалізації цього сценарію».

Експерт підкреслив: «Головне завдання спецслужб — не бити по хвостах. Головне завдання — спрацювати на запобігання».

На думку екс-глави Головного слідчого управління СБУ, генерал-майора Василя Вовка, факти розгойдування ситуації в Україні мають відношення до дій Росії, але їх основа лежить в самій Україні.


Немає коментарів:

Дописати коментар