пʼятниця, 25 листопада 2016 р.

Росія створює в Галі новий центр військового тиску на Грузію

Захоплений Галі оголошений військовим містом, а це означає, що в’їзд туди буде обмежений навіть для місцевих жителів. Без спеціальної перепустки в місто нікого впускати не будуть, а для решти Грузії, з великою ймовірністю, він взагалі закриється.

Про це пише газета «Резонанс», передає Грузія Online.

Конкретно, йдеться про те, що в Галі відкриються дві нові військові бази, де з усім ударним озброєнням розміститься 3 тисячі російських солдатів. До цього додасться 19 російських військових постів, планується будівництво військового аеропорту і заселення офіцерів з сім’ями, а в’їзд в місто без спеціальної перепустки буде заборонений.

В окупованій Абхазії Галі є єдиним районом, який повністю населяють етнічні грузини. За переписом 2011 року в Галі проживає 29 813 грузинів, що становить 98% населення цього району і, за словами експертів, саме грузинському населенню буде обмежено перехід через Інгурський міст. Більш того, ймовірно, для решти Грузії Галі взагалі закриється.
Крім цього, за прогнозами експертів, створення в Галі військового міста вкрай загострить відносини між місцевими грузинами і російськими військовими. За словами експерта з питань безпеки Вахтанга Маїсая, російські військові відрізняються агресивністю і їх заселення в Галі ускладнить відносини з грузинами.

«Ми на прикладі Вірменії бачили, які патології присутні іноді у російських військових, — каже Маїсая, — був відомий факт, коли в Гюмрі один солдат розстріляв цілу вірменську сім’ю. У Таджикистані також були серйозні проблеми з російськими військовими. Вони не шкодують навіть своїх союзників, тому грузинам доведеться ще важче».
Маїсая вважає, що жорсткий контроль грузинського населення, крайнє обмеження комунікації з рештою Грузії і агресія російських військових в підсумку призведуть до того, що чисельність грузинського населення скоротиться і, можливо, саме на це заздалегідь розраховують абхази і росіяни.

Закон про оголошення Галі військовим містом вступив в силу 23 листопада. Рішення про це недавно прийняли абхазька та російська сторони. Йдеться і про те, що деякі села Гальського району перейдуть до складу Очамчирського і Ткварчельському районів. Без пропуску в Галі нікого не впустять, і цей документ потрібно буде пред’являти на т.зв. російському посту.
За інформацією «Ньюпост», також вирішено, що в селі Сіда Гальського району буде побудований військовий аеропорт, а місцеве грузинське населення буде переселено в Очамчирі.

За словами колишнього «міністра юстиції» невизнаної Абхазії Паати Давітая, основний акцент робиться на Галі, щоб пригнобити грузинське населення і не роздратовувати абхазів. Відомо, що зростання числа російських військових в Абхазії дуже дратує і самих абхазів.


Немає коментарів:

Дописати коментар