пʼятниця, 18 листопада 2016 р.

У наступні два роки Путін розпочне гібридну війну в країнах Балтії, чим спровокує відповідь НАТО та Третю світову війну

Такий прогноз у своїй статті дає доцент кафедри міжнародної безпеки в Університеті національної оборони (Вашингтон) Пол Міллер, повідомляє Foreign Policy.

На думку аналітика, путінська Росія вірить у власне месіанство, вбачає загрозу з боку Заходу та НАТО, тому прагне гегемонії в Європі.

«З цієї точки зору НАТО — не добрий гарант ліберального порядку в Європі, але ворожий агент Заходу та основна перешкода російській величі. Стратегія Путіна вимагає краху НАТО. Особливо йому необхідно зробити безглуздою ст. 5 Північноатлантичного договору, що гарантує взаємну безпеку», — пише Міллер.

Експерт наголосив, що наразі для Путіна склалася найбільш сприятлива з часів холодної війни ситуація для продовження експансії — порядок у Європі порушено, а в США обрано президентом політика, який, на думку Кремля, симпатизує Росії. Тому вірогідним наступним кроком російського президента буде створення проросійських парамілітарних організацій у Балтії, які начебто захищатимуть права етнічних росіян, а насправді провокуватимуть громадянський конфлікт за допомогою резонансних вбивств та заворушень.

«Росія заблокує резолюції Ради Безпеки ООН, але запропонує свої односторонні послуги миротворця. Збереться Північноатлантична рада. Якщо НАТО не вдасться до ст. 5, взаємна гарантія безпеки стане безглуздою. Члени Альянсу перестануть вірити в його здатність гарантувати їхній захист. Використання ж 5-ї статті буде рівнозначно оголошенню війни Росії. І тоді Трамп вирішуватиме, чи вартий захист Латвії початку Третьої світової війни», — підсумував Міллер.

Тим часом у Литві теж не виключають, що президент Росії Путін може випробовувати НАТО протягом декількох тижнів, перш ніж Дональд Трамп офіційно стане президентом США.

Про це заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс в інтерв’ю ВВС.

Лінкявічюс сказав, що є небезпека, що Путін розглядає період між сьогоденням і початком президенства Трампа в січні наступного року як можливість перевірити бойову готовність і дипломатичну рішучість Альянсу.
«Нової адміністрації США не буде до другої половини січня. Я дуже боюся і стурбований через цей період не тільки через загрозу регіонам, до яких легко дістатися з РФ, але будемо сподіватися, що і Алеппо не розтрощать за цей час», — сказав він.

Нагадаємо, директор національної розвідки США Джеймз Клаппер прогнозує, що Росія продовжить свою агресивну політику проти України й союзу НАТО.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що зараз не час для США відмовлятися від НАТО і лишати європейських союзників наодинці з нинішніми безпековими викликами.

http://www.global-analityk.com/noviny/у-наступні-два-роки-путін-розпочне-гіб/

Немає коментарів:

Дописати коментар