понеділок, 21 листопада 2016 р.

ПА НАТО офіційно визнала Росію агресором

Тепер у центрі уваги НАТО перебуватиме перетворення окупованого Криму на військову базу РФ.

На учорашньому засіданні комітету Парламентської асамблеї НАТО, яке проходить у Стамбулі, була ухвалена резолюція «Підтримка пост-Варшавської стратегії оборони та стримування», в рамках якої було визнано російську агресію проти України. Про це повідомила голова української делегації, народний депутат Ірина Фріз на своїй сторінці у Facebook.

Також агресію РФ проти України «було визнано головним фактором дестабілізації безпекової ситуації в світі».

В рамках обговорення резолюції було досягнуто рішення про подальшу рішучу підтримку України.

«Новим чинником, який відтепер перебуватиме у центрі уваги НАТО, є перетворення території півострову Крим на фактично нову стратегічну військову базу РФ. Росія офіційно визнана міжнародними організаціями агресором. Дякуємо колегам з ПА НАТО за солідарну позицію та підтримку усіх відповідних ініціатив української делегації», — написала Фріз.

Раніше повідомлялось, що українська делегація на засіданні Парламентської Асамблеї НАТО в Стамбулі продемонструвала відео, які можуть слугувати доказами присутності кадрових військових РФ та російської техніки на окупованій частині Донбасу.

Нагадаємо, у рамках засідання Третього комітету Генеральної асамблеї ООН 15 листопада було схвалено резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна)», ініційовану Україною. Вперше в документах ООН Росія була названа «країною-окупантом», а Крим і Севастополь — «тимчасово окупованою територією». За резолюцію проголосували 73 країни, проти — 23, утрималися — 76 країн. Серед країн, які проголосували проти резолюції, — Білорусь, Вірменія, Іран, Індія, Китай, Казахстан, Росія, Узбекистан.

Документ також закликає Росію надати міжнародним правозахисним механізмам, насамперед Місії ООН з моніторингу за дотриманням прав людини в Україні, безперешкодний доступ до Криму з метою забезпечення моніторингу ситуації з правами людини, а також просить Управління верховного комісара ООН з прав людини підготувати окремий тематичний звіт щодо ситуації на півострові.

У грудні 2016 року заплановане затвердження прийнятої резолюції на пленарному засіданні Генасамблеї ООН.

http://www.global-analityk.com/noviny/па-нато-офіційно-визнала-росію-агресо/

Немає коментарів:

Дописати коментар