вівторок, 22 листопада 2016 р.

Главою Пентагону при Трампа стане радикально ворожий Путіну генерал на прізвисько «Скажений пес»

Обраний президент Дональд Трамп вкрай зацікавлений в тому, щоб призначити на пост глави Пентагону відставного генерала морської піхоти Джеймса Маттіса, повідомив чиновник, знайомий з перехідними політичними процесами, йдеться в матеріалі телеканалу CNN. Аналогічний висновок зробили журналісти ABC News, вказуючи, що Трамп вважає Маттіса підходящим кандидатом на пост глави Пентагону.

Зі свого боку «Голос Америки» назвав його претендентом на пост міністра оборони, який нещадно критикував Барака Обаму за недостатню військову підтримку союзників, заявляв, що Америка страждає «стратегічної атрофією», називав агресію Росії проти України в Криму і на Донбасі «значно серйознішою», ніж вважають у Вашингтоні і ЄС, і вказував, що метою дій Путіна є розкол НАТО.

«Дії Росії в Україні я вважаю можливо небезпечною ситуацією в зв’язку з кризовим потенціалом для всього регіону», — говорив Маттіс в травні 2015 року під час виступу в The Heritage Foundation, припускаючи, що «Путін лягає спати, знаючи, що він може порушити всі правила, а Захід все одно буде намагатися грати за правилами. Це дуже небезпечна дихотомія», — підкреслював він і називав «війною» те, що відбувається в Криму і на Донбасі.
«Росія не вважає сусідство з демократичними країнами позитивом. Вона хоче гарантувати безпеку для себе, сіючи нестабільність навколо», — говорив потенційний глава Пентагону, припускаючи, що в майбутньому Росії може загрожувати розпад.

Наводиться і таке його висловлювання про російського лідера: «Путін, можливо, вивільнив сили, які він особисто не здатний контролювати. Думаю, що його наступники, якщо він помре перед 2020-м (я вважаю це малоймовірним), якщо щось піде не так — не зможуть контролювати імпульси, які звільнив Путін. Відійти від деяких заяв, які він зробив стосовно Заходу, буде дуже складно», — вважає Матісс.

«Люди питають, чи не сказився Путін, чи не втратив він розум? На мою ж думку проблема не тільки в Путіні, а в Росії взагалі. Кажуть, що як тільки піде Путін, стане краще. Думаю, це мрії», — пояснював він.

Джерело CNN охарактеризувало зустріч, яка відбулася напередодні між новим главою Білого дому і кандидатом на пост військового відомства, як дуже важливу. За його словами, Трамп був надзвичайно вражений як послужним списком Маттіса, так і відгуками про нього, тому в даний час схиляється до того, щоб призначити його главою Міноборони.

На питання журналістів про те, чи готовий Трамп прийняти остаточне рішення з цього приводу, він заявив: «Все, що я можу сказати — це те, що він є людиною справи».

Маттіс прослужив в рядах морської піхоти на протязі 44 років. Він відомий як досвідчений командир, який очолював бойові місії на півдні Афганістану в 2001 році та під час вторгнення в Ірак в 2003 році.

Відставний чотиризірковий генерал отримав прізвисько «Скажений пес» в результаті успішно проведеної під його керівництвом операції в битві за іракське місто Ель-Фаллуджа в 2004 році: мова йде про один з найкривавіших епізодів в ході операції «Іракська свобода». Маттіс очолював в цій місії, що отримала кодову назву «Лють примари», одну з чотирьох ударних бригад морських піхотинців.

Відзначається, що він був серед відвертих критиків ядерної угоди з Іраном.

http://www.global-analityk.com/noviny/%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%8E-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B4/

Немає коментарів:

Дописати коментар