середа, 17 серпня 2016 р.

Правозахисники Freedom House стурбовані «зловживаннями з боку українських прокурорів»

Заяву про це опубліковано на сайті Freedom House.

«Докази, в тому числі відео свідчень, опубліковані НАБУ, які свідчать про серйозні зловживання з боку прокурорів, викликають серйозне занепокоєння з приводу прогресу в боротьбі з корупцією і прокурорських реформ в Україні», — сказав виконуючий віце-президент Freedom House Деніель Келінгерт.

Він додав, що прихильники реформи протистоять представникам старої системи, які прагнуть зберегти свою владу і привілеї, а не допустити це повинні президент Петро Порошенко і генеральний прокурор Юрій Луценко.

Нагадаємо, 12 серпня в Києві на вулиці Петлюри, 7/9 стався конфлікт між ГПУ і НАБУ. Детективи бюро влаштували в будівлі конспіративну квартиру для спостереження і прослуховування співробітника ГПУ Дмитра Суса, який є підозрюваним в одному з кримінальних проваджень НАБУ. У ГПУ дізналися про стеження і відправили своїх співробітників, щоб зашкодити йому. Пізніше, коли співробітники прокуратури затримали на квартирі двох детективів, на місце події приїхав спецназ НАБУ, тоді ж і почалися події, зафіксовані на відео. Кожна зі сторін звинувачує опонентів в порушенні закону, застосуванні фізичної сили і захопленні людей. У ГПУ також заявляють, що НАБУ незаконно прослуховувало Дмитра Суса. У бюро стверджують, що всі дії проводилися в рамках закону.

Скандальні випади співробітників ГПУ і НАБУ на адресу один одного є не чим іншим як боротьбою різних силових відомств за сфери впливу і контроль фінансових потоків.

Таку думку висловив у себе на сторінці в Facebook керівний партнер аналітичної групи Da Vinci AG Андрій Колпаков.

«Справжню війну, яка зараз відбувається між силовими органами, багато хто уявляє як боротьбу Європейського Майбутнього і Проклятого Минулого, одним словом, Добра зі Злом. Це дуже добре вписується в міфологічну картинку сучасної України. Але можна на це все подивитися і з дещо іншого ракурсу. А саме: боротьби груп за сфери впливу і потоки», — пише аналітик.

Колпаков зазначає, що «війна силовиків» характерна і для Російської Федерації. «Причина: зменшення пирога, якого тепер не вистачає на всіх», — вважає він.

При цьому він додав, що в Україні звичний розмір «пирога» зменшується ще швидшими темпами.

Як раніше повідомлялося, сьогодні повинна відбутися зустріч між генеральним прокурором Юрієм Луценком і директором Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником, про яку домовилися в понеділок, 15 серпня.

http://www.global-analityk.com/noviny/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%b7%d0%b0%d1%85%d0%b8%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b8-freedom-house-%d1%81%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b1%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d1%96-%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b6/

Немає коментарів:

Дописати коментар