пʼятниця, 26 серпня 2016 р.

Карасьов: В Україні за рідкісним винятком немає політичних партій

Для виходу України з соціально-економічного глухого кута на зміну політичним проектам в парламенті повинні прийти політичні сили, які мають ідеологію і реальних членів.

Про це заявив директор Інституту глобальних стратегій  Вадим Карасьов.

«Коли Україна вирулить з болота, в якому ми опинилися? Коли зміниться еліта. Коли, як в будь-якій європейській країні, у нас з’являться не політпроекти, а справжні політичні сили — ліві, праві, ліберальні, демократичні і т.д. Зі своєю історією, ідеологією, принципами, поглядами, реальними членами і внутрішньопартійною демократичною системою виборності керівництва. Але для цього на реальні партії «європейського зразка» повинен з’явитися запит з боку суспільства», — зазначає політолог.

За його словами, більшість українських партій побудовані та функціонують за принципами бізнес-структур, оскільки їх лідери прийшли в політику з комерції та сприймають її як продовження і «дах» для бізнесу.
«Велика частина українських партій це, власне, не партії, а «політичні проекти». Вони створюються за дуже схожим рецептами — харизматичний лідер, знамениті спортсмени, актори (а останнім часом журналісти, комбати) в першій десятці, потужна зовнішня реклама, концерти з улюбленими артистами. Українські партії це ТОВ, які живуть в логіці бізнесу, а не політики. Вони переходять від одних власників до інших — зливаються з більш сильними компаніями, як це відбувається в світі корпорацій», — пише Вадим Карасьов.

Він зазначає, що в Україні партії, створені реальними активістами навколо певної ідеології, є скоріше винятком. Як приклади експерт наводить «Свободу», яка в 1991 році створювалася студентами навколо національної ідеї, і «Батьківщину» з реальними первинними організаціями.

«Свобода» створювалася студентами — дисидентами і ідеалістами, фанатичними патріотами. Як би ми не ставилися до «Свободи», поділяли чи не поділяли її погляди, вона зберегла цей дух і сьогодні. Чверть століття потому «Свобода» багато в чому залишилася такою ж — ідейною, ідеалістичною (можливо, саме тому немає у неї і парламентських «тушок»). У неї тисячі реальних членів, зрозуміла позиція і світогляд. Позиція її керівництва в першу чергу залежить не від політичної кон’юнктури, а від настрою більшості прихильників партії. «Свободу» не можна продати, не можна переписати її програму під меседжі, що гарантують кращий результат на виборах. «Свобода» зробила багато помилок, але це — справжня політична сила», — підкреслює експерт.

Серед суспільства, резюмує Карасьов, зростає запит на справжні партії, однак «процес йде дуже повільно».
http://www.global-analityk.com/noviny/%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%8c%d0%be%d0%b2-%d0%b2-%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%97%d0%bd%d1%96-%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d1%96%d0%b4%d0%ba%d1%96%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc-%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d1%8f%d1%82/

Немає коментарів:

Дописати коментар